1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

Paysafe, които разбиха мита, че е трудно да работиш с дигитален портфейл (ВИДЕО)

Paysafe, които разбиха мита, че е трудно да работиш с дигитален портфейл (ВИДЕО)

Срещаме се с вицепрезидента по софтуерната разработка Иван Петров (ЧАСТ 1)

За срещата ни с Paysafe отиваме в офиса им на Цариградско шосе в сградата Capital Fort, която се превърна в емблематично място не само за влизащите в столицата, заради внушителната модерна архитектура, но и заради избора на някои от най-големите IT компании в България да направят технологичните си хъбове там.

Снимка: Евгений Милов

Вече ни чака вицепрезидентът по софтуерната разработка Иван Петров, който почти не отделя поглед от работата си, докато се подготвяме за интервюто. И това не е случайно. През последните години повече от половината от разработчици на компанията оперират в България и създаването на продуктите на компанията се случва именно под неговия поглед.  

Снимка: Евгений Милов

В Paysafe в България работят общо около 1400 служители, което прави компанията и една от най-големите в нашата финтех индустрия. Екипът, ситуиран тук, е основен двигател за развитието на глобалния бизнес в областта на онлайн разплащанията. Той разработва дигитални продукти за разплащания и парични трансфери, обслужва клиенти и търговци по цял свят и извършва операции в направления като IT обслужване и инфраструктура, управление на риска и превенция на измами.

„Компанията стартира през вече далечната 2002 г., като нейното създаване следва развитието на индустрията още от дотком бума“, казва Иван Петров.

Снимка: Евгений Милов

По това време инфраструктурата за разплащания в онлайн гейминг продуктите все още не е добре развита, а самата форма на продукта като дигитален портфейл, където хората могат да съхраняват някаква стойност, създава добра предпоставка потребителите да местят средства от един гейминг продукт в друг такъв. По това време компанията се оказва изключителен иноватор, понеже няма алтернатива на този продукт на световния пазар.

“България никога не е била разглеждана като единствен пазар за компанията. Paysafe се цели в европейски пазар и този на Северна Америка, като скоро стъпва и в Латинска Америка", допълва Петров.

Снимка: Евгений Милов

Продуктите на компанията, ориентирани към крайния потребител са основно дигитален портфейл и кеш то диджитал продуктите наречени Paysafecard и Paysafecash, които могат да се инсталират от Apple App Store и Google Play Store.

 

Приложенията следва същата градация на технологии, както се развива и цялата индустрия. В началото приложенията са изглеждали доста по-простичко, разработени за браузър на десктоп. С развитието на мобилните технологии, таблетите и смартфоните продуктите се трансформират до възможност за работа в мобилни браузъри и приложения.

 

Офис на Paysafe в Capital Fort

Компанията признава, че пазарът на труда в IT сферата е труден, но казва, че успява да привлече някои от добрите инженери на пазара на труда и няколко поредни години печели различни награди за най-добър работодател.

„Наше предимство е, че създаваме продукти, към които чувстваме собственост и ангажираност и буквално ги предоставяме на потребители от целия свят и това е доста вълнуващо. Освен това целият цикъл от дефинирането, бизнес възможностите, разработване, тестване и деплоимънт в реална среда и  поддръжка се случва на място в България е много привлекателно, защото ти дава поглед върху целия цикъл на създаване“, допълва той.

Снимка: Евгений Милов

Броят на дигиталните портфейли в България се е повишил с 24% само през последната година. За сравнение в по-развитите икономики като тези на Германия и Австрия увеличението е изключително близко до нашето и стига 29%.

Не пропскайте втора част, където ще ви покажем как работи дигиталният портфейл на компанията:

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии