1 USD
1.80012 BGN
Петрол
86.66 $/барел
Bitcoin
$23,466.0

Какво е дигитален портфейл и как да го използваме?

Технологии
 

Чрез дигиталния портфейл могат да се извършват плащания за всякакви битови нужди, стоки, билети за транспорт, резервации и др.

Дигитален портфейл е вид виртуална дебитна карта, с която могат да се правят плащания чрез Интернет.  Транзакциите се осъществяват онлайн през компютър, смартфон, дори и със смарт часовник.

Неговите функции са същите като на дебитната или кредитна карта, а за да се извършват плащания, е необходимо устройството да бъде свързано към приложение с банковата сметка на клиента. Удобството на дигиталните портфейли е, че те работят точно като физически портфейл, съдържащ не само данни за кредитни и дебитни карти, но също позволява да се прехвърлят или изпращат пари, да се проследяват програми за награди и да се съхранява хронология на плащанията.

Чрез дигиталния портфейл могат да се извършват плащания за всякакви битови нужди, стоки, билети за транспорт, резервации и др., без да е необходимо да се редите на опашка пред банкомати, да вадите портфейла и същевременно да ставате уязвими, казват от MoitePari.bg

Според Националния статистически институт населението на България е 6 520 314 души (Информация към 6 Януари 2022г.). По данни на Statista броят на потребителите на смартфони в България е 4,55 млн. души към 31 декември 2021 г. Предвижда се броят на потребителите на смартфони да достигне до 4,92 милиона до 2025 г. Колко от настоящите потребители в България, които използват смартфон, използват и дигитален портфейл е трудно да се каже, защото зависи от много  фактори като възраст, финансова грамотност и доверие.

През 2021 г. Worldpay изчисли, че плащанията с дигитални и мобилни портфейли представляват 29% от общите транзакции във физически магазини по света и има вероятност да се увеличат до 39% през 2024 г. Една от причините е дигитализиране на услугите от страна на финансовите институции, но също и началото на пандемията от COVID-19 дава старт на тази тенденция.

Друг анализ показва, че дигиталния/мобилен портфейл се нарежда сред най-популярните онлайн методи за плащане. През 2021 г. 49% от общите разходи за онлайн търговия в световен мащаб са били платени чрез дигитален и/или мобилен портфейл, което го прави най-популярният метод за онлайн плащане сред глобалните потребители:

Кои са някои от най-популярните приложения за дигитален портфейл?

  1. Apple Pay за собствениците на iPhone. Приложението използва т.нар. DPAN (номер на основна сметка на устройството) - за всяка транзакция се генерира уникален номер на личен акаунт на Apple Pay Device.
  2. Google Pay е едно от най-популярните приложения за потребителите на Android. При използването на това приложение е важно телефонът да поддържа настройката NFC. В противен случай, ако телефонът няма тази екстра, няма да можете да извършвате безконтактни плащания.
  3. Samsung Pay приложение, което се отдели от конкуренцията, като стана първият портфейл, който позволява както NFC, така и MST плащания. При плащания за комуникация в близко поле терминалът на търговеца и устройството на клиента трябва да са активирани за NFC. За разлика от това, MST работи с по-голям брой типове терминали – включително тези, захранвани от технология за плащане NFC.
  4. Paypal e един от най-старите и най-широко използваните дигитални портфейли.
  5. Amazon pay, Facebook pay и др.

Снимка: iStock
Различни видове портфейли

Най-разпространените видове портфейли са няколко. Това са стандартните дигитални портфейли, крипто портфейли, IoT-портфейли, както и др.

Дигитален портфейл в България и такси

У нас дигитални портфейли предлагат както банки, така и други финансови институции и компании.

Сред най-популярните са A1 Wallet, Phyre Digital Wallet, iCard, Vivacom Pay, дори наскоро, притежаваната от японския гигант Rakuten и особено популярна в България услуга за комуникация Viber, добави към своите възможности и дигитален портфейл.

Собствени дигитални портфейли предлагат и няколко банки, а именно: KBC – DigiPay, Уникредит – Булбанк Мобайл, ПИБ – MyFin, БАКБ – BACB Pay. Голяма част от останалите банки предлагат портфейлите на Apple Pay или Google pay.

Още един плюс, който може да се отбележи, са ниските такси. При една от банките, която има собствено приложение за дигитален портфейл е установено, че няма такса за откриване на сметка, поддръжка, също и за транзакционни плащания. 

Съвет:

  • Преди да тествате, винаги проучвайте издателя на електронния портфейл, за да се уверите, че е легитимен.
  • Бъдете подозрителни към злонамерен софтуер. Има много приложения за дигитални плащания – изтегляйте приложения само от реномирани компании.
  • Активирайте функциите за сигурност на телефона си и ги поддържайте актуализирани – това е първата линия на защита между Вашата информация и хакери.
  • Безплатното не винаги е хубвао. Много често не се нуждаете от парола за безплатен Wi-Fi и някой може да си помисли, че това е отлична оферта, но киберпрестъпниците се възползват от това.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии