1 USD
1.81062 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,884.3

„Домът не е транзакция, а място, на което някой ще изживее детството си“: Unique Estates

„Домът не е транзакция, а място, на което някой ще изживее детството си“: Unique Estates

Срещаме управляващия партньор на компанията Весела Илиева (ЧАСТ 1)

Те вярват, че домът е огледало на вашата личност, стремежи и ценности. Приели са за лична мисия да ви връчат ключовете за мечтания луксозен дом.

Днес „надникваме“ през ключалката на агенцията за луксозни недвижими имоти Unique Estates.

Срещаме управляващия партньор Весела Илиева в офиса на компанията в модерна централна софийска сграда на ул. „Оборище“. Минаваме през първия етаж, където на две дълги маси съсредоточено някои от брокерите вече са преполовили работния ден и разпалено говорят по телефона с клиентите си.

Снимка: Евгений Милов

Но как една компания стига до нивото да притежава офис на една от улиците с най-скъпи жилища в София?

Когато стартират преди повече от 16 години, клиентите все още не говорят за съществуването на луксозни имоти, само за скъпи такива, а от Весела разбираме, че има особена разлика между двете. В началото им е трудно да обяснят защо не предлагат стандартни апартаменти като другите и правят трудния избор да започнат предлагане на жилища в изключително тесен сегмент.

Весела ни казва, че успехът за компанията ѝ идва чак след петата година.

„Нашите клиенти са само 2% от населението на България, което е малък таргет, до който се стига по-трудно."

Сегментът, който компанията обхваща, няма големи бумове, но и няма големи спадове при броя направени сделки и почти се превръща в отделен пазар с по-голяма стабилност и сигурност.

Снимка: Евгений Милов

Питаме Весела как изглежда дом за 1 млн. лв. на българския пазар и разбираме, че тези имоти се купуват предимно от българи и не се използват за инвестиция или отдаване под наем.

С времето компанията се напасва и на новия вид клиенти, които вече не търсят толкова много жилища в стари аристократични сгради в центъра на София, а предпочитат ново строителство.

„Постоянните ни клиенти са хора над 50 г., които са собственици на успешни бизнеси в България. Но 99% от клиентите ни са български бизнесмени и корпоративни клиенти, които купуват хубави къщи в затворени комплекси“, ни разказва Илиева.

Снимка: Евгений Милов

Сигурно се чудите кои са онези фактори, които правят имотите луксозни, ако не става дума само за пари? Отговорът е: Локация в центъра на София с високи тавани.

Такива имоти рядко излизат на пазара и се наричат „трофейни имоти“, защото голяма част от колекционерските имоти около Докторска градина имат своя собствена история. Някои от най-големите сделки на компанията включва къща, продадена на посолство. Според Илиева, ако къща от новото строителство достигне такава цена, тя трябва да притежава поне 10 хил. хектара двор, като през годините компанията продава и такива с големина на цял парк.

Вторият им офис на „Патриарх Евтимий“ също има специална история. Къщата е собственост на наследниците на стара успешна българска компания за обувки и е отнета от тях при смяната на властта в България в началото на миналия век. Възрастната дама и наследник, която успява да си върне част от собствеността, дава на компанията помещението под наем в окаяно състояние за основен ремонт. След реставрацията от Unique Estates запазват кухнята и камината, защото знаят, че за собственичката това е важно. И до ден днешен тя води собствената си внучка всяка година да разгледат къщата и да пият чай с екипа на компанията.

„Ние не търсим имоти, това е начин на живот. Ние ви намираме дом, където някой ще изживее детството си. Това не е просто транзакция, която ще приключи и утре ще продадете имота“, казва Илиева.

Вижте още за историята на компанията в ЧАСТ 2:

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии