1 USD
2.00516 BGN
Петрол
86.15 $/барел
Bitcoin
$19,008.1

За какво харчим излишни пари?

Финанси
 

Ето и съвети за това как да намалим разходите си

Високата инфлация доведе до повишаване на цените на почти всичко, което от своя страна води и до по-високи разходи за живот. Колкото по-дълго сме в тази ситуация обаче, толкова повече средствата ни започват да се стопяват, съобщава CNN. 

Ето и преглед на нещата, за които харчим пари както и съвети, за да се намалят тези разходи. 

Банковите такси

Независимо дали се удържат такси за теглене от банкомат извън мрежата или се заплаща месечна такса за поддръжка, тези уж незначителни такси могат да доведат до сериозен разход с течение на времето. 
60% от банките на пазара начисляват такса в размер на 2,50 лв. месечно, ако е издадена дебитна карта към сметката. В случаите, когато няма издадена дебитна карта, най-добрите предложения са в границата от 0 до около 3 лв. Анализ на тарифите на банките показва, че почти 80% от тях начисляват такса в размер от 3 до 4 лв. месечно, ако към сметката не е издадена дебитна карта, съобщава MoitePari. 
Продажба на артикули, от които не се нуждаете

Не може да се отрече тръпката, която изпитвате, когато закупите нещо на по-ниска от обичайната му цена. Понякога обаче харчим пари за неща, от което не се нуждаем, само защото е на разпродажба.

Съвет: Следващия път, когато се изкушите да купите нещо на разпродажба, изчакайте 24 часа, преди да направите покупката. Често първоначалното вълнение от бъдещата покупка, ще отмине и ще можете да се откажете от това да купите нещо, от което нямате нужда.

Абонаменти, които не използвате

Проучване на Chase миналата година установи, че повече от 70% от потребителите в САЩ губят повече от 50 долара на месец за периодични плащания за абонаменти, от които не се нуждаят или не искат. Една от причините за това е, че хората често се регистрират за безплатни пробни периоди и след това не успяват да се откажат от тях, когато пробният период изтече, смята Джули Рамхолд, потребителски анализатор от DealNews. 

Това означава, че когато човек се е абонирал, то автоматично се заплаща всеки месец такса. 

Съвет: Дори кредитните или дебитните ви карти да са настроени за автоматично плащане (което е интелигентен начин да избегнете такси за забавено плащане), преглеждайте внимателно извлечението си всеки месец и анулирайте всички такси за услуги, които не използвате.

Хранителни отпадъци

До 40% от храната в Съединените щати никога не се яде, показват данни на Съвета за защита на природните ресурси. Спокойно тези количества биха могли да се намалят, ако се прави по-точна преценка за покупката на храна. 

Съвет: Прегледайте хладилника си, преди да отидете да пазарувате. След това планирайте храненията си и списъка си за пазаруване като имате предвид и продуктите, които вече имате в наличност. По този начин не само ще сте сигурни, че ще използвате тези продукти, преди да се развалят, но и ще бъде по-малко вероятно да изхвърляте развалена храна.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Създадоха най-голямата пирамида от пластмаса в Гиза

Coldplay
+7

Галерии