1 USD
1.80194 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,242.0

Как да разпределим парите си, така че да не потънем в дългове?

Как да разпределим парите си, така че да не потънем в дългове?
 

Ето и съветите на финансовия консултант Йордан Генов

"Хората трябва да започнат да правят анализ за финансовото си състояние и текущата ситуация, защото обикновено живеем в едно лъжливо усещане за това колко харчим, колко можем да спестим". Това заяви финансовият консултант Йордан Генов в предаването “Тази сутрин”. 

Той подчерта, че е добре този анализ да бъде повече от месец, като за него може да се използва приложение или просто да се събират касовите бележки. “Това ще ни даде реална представа за това колко харчим и колко можем да спестим”. 

Финансовият консултант обясни, че високите цени променят плановете на българите за почивка, защото инфлацията е на доста високи нива, а според Евростат тя вече е около 15% на годишна база към юни. 

“Това е нещо, което със сигурност води до обедняване на българите и на всички нас. Нормално, е когато се получи едно такова обедняваме заради инфлацията ние да трябва да отрежем една част от разходите, т.н. избираеми като почивките”, добави той.

Генов каза, че дори и да могат да си позволят почивка, една част от хората дори намаляват времето от 7 на 5 дни или търсят нещо по-бюджетно. 

Средната брутна работна заплата в края на март е 1668 лева по данни на НСИ, но нетната сума е 1294 лева. 

Генов даде пример с това как може да се разпредели такъв вид средна чиста заплата. “На първо място няма как да не платим тока, вода, храна, трябва да заделим средства и а транспорт. Прието е до 50% от тези пари да отидат за т.н. предвидими разходи, което е около 650 лв. До 30% са разходи за хобита, почивки, излизане с приятели, подаръци. Накрая остават едни 20% за разходи за бъдещето - финансиране на бъдещото образование на децата, допълнително осигуряване за пенсия или т.н. спестявания”.

Финансовият консултант обясни, че в среда на инфлация сметките, транспорта и храната се повишава и изведнъж се оказваме в ситуация, в която основните разходи са 60-70%, но така не можем да живеем повече от 1-2 месеца и тогава идват бързите кредити, или заемите от познати. 

Вижте повече във видеото. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии