1 USD
1.86821 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,617.1

Възможно ли е да тегля кредит за имот, който покрива 100% от цената?

Финанси

Какво трябва да знаете в тези случаи, за да сте подготвени

 

Много хора искат да си закупят жилище, но нямат необходимите средства за това. В тези случаи прибягват до потребителски или ипотечен кредит. Потребителските кредити се взимат, когато клиентът има по-голямата част от сумата и не му достига по-малка. Ипотечните кредити пък се ползват, когато на клиента му трябват значителни средства , срещу които банките изискват обезпечение.

Това обезпечение обикновено е закупуваният имот. Може да е и друг имот с по-висока пазарна оценка или с допълваща оценка, като в този случай и двата имота се включват в ипотеката. Понякога може да са нужни и повече от два имота, за да се осигури търсеното финансиране.

Тъй като банката финансира стандартно  между 70% и 85% от пазарна оценка и се предполага, че пазарната оценка на имота е близка до покупната му цена, излиза, че при пазарна оценка 100 000 лв , банката ще отпусне ипотечен кредит в размер между 70 000 лв и 85 000 лв – в зависимост от вида на строителството и локацията на имота, пише moitepari.

Въпреки това, покупка на имот със 100% банково финансиране е възможно. За много клиенти, решили да си купят дом, по-съществен се оказва процентът на финансиране и самоучастие, а не лихвата и вноската по кредита, понеже дори и хора с високи доходи, не винаги имат свободни пари или спестявания в банка.

Стандартно, изискванията за теглене на ипотечен кредит включват няколко фактора. От една страна е човекът, който взима кредита - неговите доходи - заплатата, наем, дивиденти и други, които получава. Под внимание се взима и неговата кредитна история. Важно за финансирането от банка е и състоянието и местоположението на имота. По-лесно и обикновено на по-висока стойност може да е финансирането за имоти в големите градове, където пазарът е по-активен, както и за имоти в тухлени сгради. Тоест, за банката е важно имотът да е лесен за продажба, ако се стигне до такава при нередовни вноски от страна на клиента, казват експертите от musketari.

Не на последно място, това дали клиентът има самоучастие е от значение при определянето ценовата оферта за кредита. Влагането на определена сума - между 10 и 30% от цената на имота - извън месечната вноска от страна на клиента е вид застраховка за банката. Такава първоначална инвестиция от страна на клиента, до известна степен гарантира, че той по-трудно би оставил жилището си при затруднения с покриването на месечната вноска, докато ако отделя само нея, то разликата с плащане на наем за имот е минимална от финансова гледна точка.

Не е задължително самоучастието да е финансирано от лични спестявания. То може да бъде и взето под формата на потребителски кредит. Трябва да имате предвид обаче, че това би оскъпило ипотеката.

Закупуването на имот, на цена под пазарната му стойност, е предпоставка за по-лесно взимане на ипотека без самоучастие. Тъй като финансирането, което отпуска банката е на база изготвена пазарна оценка на имота, а не на неговата продажна цена, клиентът може да получи сума, по-малка от пазарната стойност на имота, но равна на продажната цена, за която е обявен, което го поставя в изгодна позиция.

Решението за теглене на жилищен кредит със 100% финансиране оскъпява значително месечната вноска. Това, което е важно за банката, е тя да не надвишава 40-60% от доходите на клиента, но всеки сам за себе си може да прецени каква сума би могъл да отделя за ипотеката си всеки месец. 

Експертите предупреждават, че освен по-трудното получаване на финансиране, условията, които предлагат банките при минимално или нулево самоучастие често са неизгодни.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии