1 USD
1.81718 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,137.7

Предложение: МРЗ да е 50% от средната за страната за година назад

Финанси

Предложението е заложено в законопроект внесен от БСП, а според работодателите това ще навреди на част от фирмите

Минималната работна заплата да е не по-малко от 50% от размера на средната работна заплата за страната за 12 месеца назад. Това предвижда законопроект за изменение и допълнение на Кодекса на труда внесен от БСП. В мотивите е записано, че се предлага въвеждане и гарантиране на долен праг на минималната работна заплата за страната. Заложено е тя да се определя всяка година до 31 октомври и да важи за следващата календарна година.

Снимка: iStock

Към настоящия момент това би означавало минималният размер на най-ниските възнаграждения в страната да стане 850 лева. За сравнение, в проектобюджетът за догодина в момента е предвидено размерът на МРЗ да остане замразен на 710 лева през 2023г.Вносителите на законопроекта мотивират предложението си с европейска директива, която цели държавите-членки да осигурят „адекватна“ минимална заплата на работещите. 

Темата за определяне на механизъм, по който да се изчислява размерът на минималната заплата не е нова. До момента обаче съгласие между работодатели, синдикати и държава никога не е постигано. Така в крайна сметка минималните доходи у нас продължават да се определят административно. А това винаги води след себе си недоволството на работодателите в браншовете с най-ниски заплати.

Снимка: Ладислав Цветков

Председателят на Aсоциацията на индустриалния капитал у нас – Васил Велев коментира за Businessnovinite.bg, че така внесеното предложение, не изпълнява правилно европейската директива и ще навреди на конкурентоспособността на фирмите в някои браншове у нас. „Ние смятаме, че трябва да се договарят брутни минимални работни заплати, които да са различни за отделните браншове“, коментира Велев.

Businessnovinite.bg потърси мнението по темата и на главния икономист на Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов. Според него подобно предложение за определяне на МРЗ в краткосрочен план не би навредило на конкурентоспособността у нас, но не би могло да бъде дългосрочно решение.

Снимка: iStock

„Докато има икономически растеж и България догонва европейските нива на заплащане, това може и да работи. Но тази опростена формула не дава гъвкавост при кризи. Ако бъде заложена в закон как при необходимост ще се даде възможност за нулева година, за година без актуализация на МРЗ?“, коментира Богданов.

Предстои да видим и дали проектът ще бъде разгледан от депутатите.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Бивш инженер на Apple откраднал тайната за самоуправляващите се автомобили

Coldplay
+5