1 USD
1.84617 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,149.8

Заплатите в частния сектор ще растат по-бавно догодина

Финанси

Прогнозата е на финансовото министерство 

Заплатите в частния сектор ще нарастват с по-бавен темп през следващата година. Това се предвижда в макроикономическата прогноза на финансовото министерство за 2023 г. Според нея, ръстът ще е около 9,9%.  За сравнение увеличението на заплатите в частния сектор през 2022 г. се оценява на 15 на сто.

Министерството на финансите аргументира прогнозата си с ограничаването на икономическата активност, планираното по-слабо увеличение на разходите за труд в държавния сектор, но и очакваното забавяне в инфлационните процеси в страната.

Според есенната макроикономическа прогноза, средната заплата в частния сектор преди данъци и осигуровки ще достигне 1915 лв.  през 2023г. Заложено е минималната работна заплата да остане замразена на 710 лв.

Предвижда се поскъпването на живота да продължи с по-бавен темп като очакванията са за средногодишна инфлация от 6,4% през следващата година.

Заетостта също ще нараства с по-бавни темпове, което се дължи изцяло на прогнозираното забавяне на българската икономика. Ускоряване на заетостта се очаква през 2024г. Но и тогава недостигът на работна ръка ще остане пречка. И занапред предлагането на работна ръка да остане по-ниско от търсенето като една от основните причини  е застаряването на населението.

Още по темата вижте във видеото: 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии