1 USD
1.79533 BGN
Петрол
83.36 $/барел
Bitcoin
$24,012.8

При кои заеми най-напред ще се усети повишаването на лихвите у нас?

Икономисти съветват хората, които са притеснени да търсят фиксирана лихва

Радиожурналистът Мариян Иванов е теглил ипотечен кредит. В момента плаща по 600 лева и месечният бюджет на семейството му е изчислен до стотинка. “С жена ли предпочетохме да е по-ниска месечната вноска, за да нямаме проблем с изплащането й, пък ако от някъде паднат пари, то тогава ще може да го изплатим предсрочно”, казва Мариян.

Според анализаторите вероятно по-високите нива на лихвите ще усетят първо новите клиенти на банките, а след това и тези с по-стари кредити. Скокът на лихвите засега не се очаква да е рязък. Икономистът Стоян Панчев казва, че ако заемът е свързан с индекс като EURIBOR, тогава ще имам по-бързо покачване на лихвите. "Повечето обаче са на такива индекси, които се движат по-бавно и няма да изпитаме този забързан скок на лихвите", казва Панчев.

Експертите отчитат още, че разходите за обслужване на всички кредити не трябва да са повече от 30-40% от доходите на домакинството, за да може то да ги обслужва без притеснения.

„Това означава, че хората които имат кредит, ако не са заделяли допълнително средства, е добре да започнат да го правят, за да имат възможност да погасяват вноските си, за да не изпаднат в просрочие, защото месечната погасителна вноска със сигурност ще се повиши“, казва Десислава Николова от „Моите пари“.

Домакинствата, които се чувстват уязвими, да поискат договор с фиксирана лихва, съветват още финансистите. По такъв договор лихвата ще е по-висока от тази, която са плащали, но пък ще имат сигурност, че за определен пероид от време вноската им няма да се променя.  

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии