1 USD
1.79533 BGN
Петрол
83.36 $/барел
Bitcoin
$24,012.8

Ето кога ще усетим покачването на лихвите у нас

Финанси

Икономисти с прогноза пред businessnovinite.bg

Към края на годината българите ще усетят покачване на лихвите по кредитите, около това мнение се обединиха финасистът Емил Хърсев и икономистът Георги Ангелов, които коментираха пред businessnovinite.bg решението на ЕЦБ за покачването на лихвите.

Снощи банката одобри поредно лихвено увеличение от 75 базисни пункта в опити да потуши растящата инфлация в Европа.

"Има над един век история, която показва, че увеличаването на лихвите укротява инфлацията. Така че със сигурност това ще се случи и сега", коментира Емил Хърсев.

"Предполагам, че относително бързо, до около две седмици, ще видим ефекта от тази мярка в Европа, защото това нещо беше очаквано. Това решение ще повлияе и на България, защото ние сме тясно свързани с всички решения на ЕЦБ. Увеличаването на цените на кредитите естествено ще доведе до  ограничаването на предлагането на кредитите у нас", добави Хърсев.

Според него, тъй като България не е член на еврозоната, независимо дали става въпрос за увеличение или понижение на лихвите, ефектът у нас се усеща със закъснение. Хърсев очаква покачването на ливхите у нас да се случи към края на годината. 

На същото мнение е и икономистът Георги Ангелов. "Страните в еврозоната по-леко са засегнати от покачването на лихвите. В тези случаи периферията е засегната много повече. Страните извън еврозоната - Румъния, България, Полша, там лихвите са по-високи", каза той. 

За момента у нас още не се усеща осезаемо покачване на лихвите, но лека полека ще се усети, около края на годината, добави Ангелов. 

И двамата експерти са категорични, че увеличаването на лихвите първо ще има при новите кредити, след това ще видим промяна при по-старите кредити и накрая при депозитите. 

"Що се касае до инфлацията в Европа, тя нараства най-вече заради енергийната криза. ЕЦБ не може пряко да влияе там. Това е въпрос на енергийна политика. Това, което ЕЦБ се опитва да направи с решението си за лихвите, е този еднократен шок, който идва от енергийните цени да не създаде самовъзпроизвеждаща се инфлация в следващите години. Тоест банката казва- "Да, сега има еднократна инфлация, но в следващите години тя ще изчезне", каза още Георги Ангелов.

По думите му за следващите години повишаването на лихвите зависи от това дали ще влезем в еврозоната. Затова за нас е много важно да се приеме бюджет за следващата година с малък дефицит, така че да можем да се придвижим към еврозоната, добави той.

 

 

 

Тагове

@

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии