1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Прогноза: Лихвите по ипотечните кредити у нас могат да достигнат 5-6%

Прогноза: Лихвите по ипотечните кредити у нас могат да достигнат 5-6%

С колко ще се увеличат месечните вноски?

Въпрос на време е лихвите по кредитите у нас да тръгнат нагоре. Ще растат както лихвите по новите, така и по старите ипотечни заеми, прогнозира икономистът Десислава Николова от „Моите пари“.

„При заложена 2,5% средна лихва за банковата система по един ипотечен кредит сега, прогнозите са, че в рамките на следващата година, лихвата по ипотечния заем ще достигне 5-6%“, каза Николова и предположи, че всеки, който е спазил правилото 30%, най-много 40%, от нетния му доход да отива за задължения, ще може да се справи с по-високите месечни вноски.

А с колко ще се увеличат вноските по ипотечни заеми?

Ако имаме кредит от 100 000 лева със срок на погасяване 20 г.,  месечната вноска при настоящата средна лихва от 2,5% е 529.9 лв., изчисляват от „Моите пари“. А крайната сума, която ще върнем на банката е 127 177лв.

При увеличение на лихвата до 4%. То вноската на месец ще се увеличи със 76 лв. на месец до 605,98 лв. Крайната сума, която ще сме изплатили на банката след 20 години, вече е 145 435 лв.

А при вдигане на лихвите до 5%, месечната вноска вече става 659.95 лв. Общо ще върнем на банката 158 389 лв.

„Това означава, че хората, които имат кредити, ако досега не са заделяли допълнително средства е добре да започнат да го правят, за да имат възможност да погасяват вноските си без да изпадат в просрочие“, коментира още икономистът Десислава Николова.

Ще тръгнат ли цените на имотите надолу?

Проучване на „Моите пари“ показва, че българите очакват високата инфлация да се задържи и през следващата година. А очакванията на потребителите мотивират поведението им, казват анализаторите и предупреждават, че притеснението, че спестяванията им се топят, не е най-добрият съветник за инвестиционно решение. „Брокерите на недвижими имоти казват: купувайте сега е момента, за да съхраните парите си, независимо, че се очаква спад в цените на имотите на фона на общата икономическа обстановка“, казва Десислава Николова.

Снимка: btvnovinite.bg
Жилище с цел инвестиция или дом?

За да решеним дали сега е моментът за ипотечен заем с цел купуване на имот за живеене, в момента е особено важно разходите за обслужване на всички кредити да са не повече от 30-40% от доходите на домакинството, казва Десислава Николова. Когато обаче, покупката е с цел инвестиция, трябва да се има предвид, че в София и големите градове, има много такива имоти, които стоят празни.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии