1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

Politico: България не може да се присъедини към еврозоната през януари. Ето защо

Politico: България не може да се присъедини към еврозоната през януари. Ето защо

Следващият доклад на ЕЦБ за България, който ще определи дали тя е готова да се присъедини, се очаква преди лятото

 

Изданието Politico публикува материал, според който България няма да се присъедини към еврозоната от януари 2025. В него са посочени и причините за това. 

Зад внушително дървено бюро в София, в комплекс, в който някога е имало статуя на Ленин, човекът, който председателства 20-членната група на финансовите министри от еврозоната, подбира внимателно думите си.
"Твърдо съм убеден, че България ще се присъедини към еврозоната през 2025 г.", каза Паскал Донохоу. "Въпросът е кога вашата страна ще въведе еврото като своя валута. А не дали." 

Заобиколен от министър-председателя, вицепремиера и външния министър на страната, присъствието му носеше голяма европейска политическа тежест. Месец след това коалиционното правителство се разпадна, а тримата министри бяха отстранени от длъжност. Посещението на Донохоу, което цели да подкрепи колебливия стремеж на България да стане 21-вата страна, използваща еврото, се оказа в не особено подходящ момент. 

Експертите и политиците, които разговаряха с Politico, са убедени, че целевата дата 1 януари 2025 г. няма да бъде спазена - не само заради политическите сътресения в България, но и заради продължаващата инфлация и липсата на обществена подкрепа. 

"Намираме се в средата на политическа криза", заяви българският евродепутат социалист Петър Витанов. Това би направило "невъзможно" присъединяването на страната към еврозоната до началото на годината. Шестите национални избори от 2021 г. насам се провеждат през юни.

"Наистина не знаем какво ще бъде следващото правителство и дали това ще бъде един от приоритетите му", каза той.

Още преди да падне правителството, страната даваше сигнали, че може да пропусне предвидената дата за влизане. Тогавашният министър-председател Николай Денков заяви през януари, че целта "не е свещена". Първоначално България възнамеряваше да се присъедини към общата валута в началото на 2024 г., но миналата година трябваше да отложи тази цел с една година, тъй като все още не отговаряше на критериите за присъединяване. 

Според Чинция Алчиди, старши научен сътрудник в базирания в Брюксел мозъчен тръст CEPS, "най-рано" през януари 2026 г. би било по-реалистично, като се имат предвид техническите предизвикателства, свързани с преминаването към национална валута.

Няколко политически лидери, включително гуверньорът на централната банка на страната, повдигнаха перспективата за влизане в средата на 2025 г., ако не може да се спази януарската дата за влизане - оттук и внимателната формулировка на Донохоу, че очаква членство "през 2025 г.".

Официални лица и експерти, занимаващи се с техническите аспекти на присъединяването, заявиха пред Politico, че присъединяването в средата на годината би било нетипично. Обикновено страните се присъединяват в началото на годината по административни причини.

Българският евродепутат Ева Майдел от дясноцентристката група на ЕНП заяви, че е "оптимист за дата на присъединяване през 2025 г.", като добави, че "може да е 1 януари, може да е по-късно".

Засегнати от нарастващите цени 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии