1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

Управителят на БНБ: Присъединяването към еврозоната по-късно през 2025 г. е по-вероятен сценарий

Управителят на БНБ: Присъединяването към еврозоната по-късно през 2025 г. е по-вероятен сценарий

Според Димитър Радев БНБ и банковият сектор са на много напреднал етап в подготовката

 

Присъединяването към еврозоната по-късно през 2025 г. е възможен и на този етап по-вероятен сценарии. Това заяви управителят на Българската народна банка Димитър Радев в интервю за БТА. Той е на посещение във Вашингтон, където се провеждат традиционните пролетни срещи на Световната банка и Международния валутен фонд. 

Управителят на БНБ заяви още, че "бюджетът трябва да е антицикличен или казано по друг начин - антиинфлационен, какъвто в момента той не е. Глобалният, а и нашият собствен опит показва, че най-добре това може да бъде постигнато чрез мерки за ефективно управление и контрол върху разходите".

Радев коментира и все още растящия сектор на ипотечното кредитиране, като посочи, че "ние внимателно следим и анализираме ситуацията на кредитния пазар и това, което виждаме, ни държи нащрек, но на този етап не ни тревожи особено". 

В режим на валутен борд централната банка има по-ограничени възможности за контрол на инфлацията поради липса на някои от класическите инструменти за това. На този фон ролята на фискалната политика за въздействие върху цените е още по-голяма, казва още Радев. 

По думите му бюджетът трябва да е антицикличен или казано по друг начин - антиинфлационен, какъвто в момента той не е. Глобалният, а и нашият собствен опит показва, че най-добре това може да бъде постигнато чрез мерки за ефективно управление и контрол върху разходите. Увеличение на данъците, независимо под каква форма, това при конкретните условия в страната по-скоро ще подкопае данъчната основа и ще увеличи сивия сектор, смята управителят на БНБ. 

Според него БНБ и банковият сектор са на много напреднал етап от подготовката. Ние инвестираме сериозно в този процес и постигаме конкретни резултати и като институционална рамка, и като капацитет, и като логистика. Разбира се, има още какво да бъде направено. Представяме подробна информация на нашия уебсайт и чрез други платформи, казва още той. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии