1 USD
1.81482 BGN
Петрол
Bitcoin
$44,436.8

МВФ: Цифровите валути на централните банки могат да заменят парите в брой

Финанси

Приемането им обаче може да отнеме време, заяви Кристалина Георгиева

МВФ заявява, че цифровите валути на централните банки могат да заменят парите в брой, съобщава CNBC.

"Сега не е моментът да се връщаме назад. Цифровите валути на централните банки имат потенциала да заменят парите в брой, но приемането им може да отнеме време, заяви Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд на Сингапурския фестивал на финтех технологиите. 

"Те могат да предложат устойчивост в по-напредналите икономики. И могат да подобрят финансовото приобщаване там, където малцина притежават банкови сметки".

Цифрови валути на централните банки са цифрова форма валута на дадена държава, която се регулира от централната банка на страната. Те се захранват от блокчейн технология, която позволява на централните банки да насочват правителствените плащания директно към домакинствата.

"Цифровите валути на централните банки биха предложили сигурна и евтина алтернатива на парите в брой. Те също така биха предложили мост, който да преминава между частните пари и критерий за измерване на тяхната стойност, точно както днес парите в брой, които можем да изтеглим от нашите банки", каза ръководителят на МВФ. 

Според МВФ повече от 100 държави проучват възможностите за създаване на цифрова валута на централната банка, което е приблизително 60 % от държавите в света.

"Интересът към цифровите валути на централните банки в световен мащаб е безпрецедентен. Няколко централни банки вече са стартирали пилотни проекти или дори са емитирали такива", заяви МВФ в доклад от септември.

Според проучване, проведено през 2022 г. от Банката за международни разплащания, от 86-те анкетирани централни банки 93% са заявили, че проучват цифрови валути, а 58% са заявили, че вероятно ще емитират или евентуално могат да емитират цифрови валути на дребно в краткосрочен или средносрочен план. 

Към юни обаче само 11 държави са приели цифрова валута на централната банка, като още 53 са в напреднал етап на планиране, а 46 проучват темата, сочат данни на Атлантическия съвет.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии