Кристалина Георгиева: Войната между Израел и "Хамас" е нов облак на световния икономически хоризонт

Свят

Тя заяви още, че икономическите последици от войната ще бъдат "ужасни" за участващите страни, както и че ще имат значителни последици за региона

Ръководителят на Международния валутен фонд определи задълбочаването на конфликта между Израел и "Хамас" като още един облак на хоризонта на и без това мрачните икономически перспективи, пише CNBC. 

"Това, което виждаме, е още повече тревога в един вече тревожен свят", заяви управляващият директор Кристалина Георгиева на конференцията на Института за бъдеща инвестиционна инициатива в Рияд.

"А на хоризонта, на който имаше много облаци, се появи още един - и той може да се задълбочи". 

Георгиева заяви, че икономическите последици от войната, която продължава вече трета седмица, ще бъдат "ужасни" за участващите страни, както и ще имат значителни последици за региона. Те включват отрицателно въздействие върху търговията и туризма.

„Ужасно е от гледна точка на икономическите перспективи за епицентъра на войната“, каза тя. „Ще има отрицателно въздействие върху съседите: върху търговските канали, върху туристическите канали, цената на застраховката.“

Георгиева отбеляза, че страни, включително Египет, Ливан и Йордания, вече усещат разклоненията. 

„Несигурността е убиец за притока на туристи. Инвеститорите ще се срамуват да отидат на това място“, каза тя.

Тя не посочи икономическите последици от конфликта за по-широката световна икономика, но отбеляза, че перспективите вече са в застой.

Оценката на Георгиева, че войната добавя към усещането за „по-неспокоен свят, повече тревожност в света“, беше усетена от други високопоставени бизнес фигури на конференцията на FII.

Наречено „Давос в пустинята“, събитието обикновено се фокусира върху икономическите и инвестиционни перспективи около региона на Близкия изток. Тази година тя беше засенчена от продължаващата офанзива на Израел срещу ивицата Газа след терористичните атаки на 7 октомври, извършени от палестинската въоръжена групировка Хамас срещу Израел.

Враждебните действия дойдоха, докато Израел правеше стъпки за нормализиране на дипломатическите връзки със своите съседи, включително Саудитска Арабия.

Георгиева каза, че първият приоритет на МВФ е „трагичната загуба на живот“, причинена от офанзивата, и призова за решение възможно най-скоро.

„Колкото по-скоро има решение, толкова по-добре“, каза тя.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст