Каква е ролята на криптовалутите във финансирането на тероризма?

Финанси

По данни на ООН преди няколко години се е смятало, че 5% от терористичните атаки се финансират с криптовалута, но този процент може да нарасне до 20%

 

Ролята на криптовалутата във финансирането на тероризма и войнстващите групировки беше подложена на нов анализ след смъртоносната атака в Израел, извършена от палестинската войнстваща групировка "Хамас", пише Reuters. 

Израел е конфискувал криптографски сметки, за които твърди, че са свързани с "Хамас". Американските законодатели призоваха правителството да се пребори с използването на криптовалути от Хамас и нейните филиали.

Но криптовалутите са само един от начините, по които агресивните военни групи и групи, определени като терористични организации, получават и използват пари. Ето какво знаем за ролята на криптовалутите.

Защо криптовалутите се използват за незаконно финансиране? 

Всеки може да създаде адрес на портфейл с криптовалута, без да се налага винаги да преминава през проверки като тези на банката.

Адресите са псевдонимни - обозначени само с низ от букви и цифри - което означава, че хората могат да изпращат и получават криптовалута, без да разкриват самоличността си. 

Блокчейн технологията, която е в основата на криптовалутата, работи в цифров вид, отвъд границите, което означава, че тя може да действа като система за незабавни плащания.

Криптовалутите в световен мащаб са обект на по-малко специфични регулации в сравнение с традиционните финанси, въпреки че в някои региони се въвеждат нови правила.

Работната група за финансови действия (FATF), глобалният орган, отговорен за борбата с изпирането на пари и финансирането на тероризма, предупреди, че криптоактивите "рискуват да се превърнат в сигурно убежище за финансовите трансакции на престъпници и терористи". 

Може ли криптовалутите да не бъдат проследявани?

Да. Но невинаги.

Блокверигите като Биткойн и Етериум създават постоянен публичен запис на трансакциите. Това означава, че е възможно да се види какви средства са постъпили и изтекли от даден адрес на портфейл и с кои портфейли е взаимодействал.

Външен човек трудно може да идентифицира трансакциите в блокчейн, но фирмите за анализ на блокчейн разполагат с инструменти за проследяване на средствата.

Все пак, за да свържат тези потоци с дадено лице или група, изследователите разчитат на информация, която не е записана от блокчейн.

Криптоборсите могат да записват кои адреси на кои клиенти принадлежат и полицията може да разобличи тези, които стоят зад портфейлите. 

Потребителите на криптовалута могат допълнително да замъглят следите си чрез използването на крипто "миксери" или да преместят средствата на борси или други фирми, където те трудно могат да бъдат разграничени от активите на други клиенти. 

Колко криптовалути се използват за финансиране на тероризма?

Никой не знае със сигурност.

Войнстващите групировки използват различни методи за прехвърляне на пари, включително пари в брой, банки, фиктивни компании и благотворителни организации, както и неформални финансови мрежи. Криптовалутите са малка част от тях, твърдят експертите.

През 2022 г. служител на ООН заяви, че преди няколко години се е смятало, че 5% от терористичните атаки се финансират с криптовалута, но че този процент може да нарасне до 20%, съобщи Bloomberg.

Тази година FATF заяви, че криптовалутите представляват "нарастващ риск от финансиране на тероризма", но че "огромното мнозинство" от финансирането на тероризма все още използва обикновени пари.

Когато незаконните финансови потоци са идентифицирани в дадена криптофирма, това не означава непременно, че всички потоци на тази фирма са опорочени, заявиха в блога си криптоизследователите Chainalysis.

Chainalysis заяви, че финансирането на тероризма "представлява малка част от по-малко от 1% от целия криптопазар, зает от незаконна дейност".  

Какви други форми на незаконно финансиране има?

Финансирането на тероризма е малка част от незаконните употреби на криптовалути, които включват измами, софтуер за откуп и кражби.

Криптопрестъпленията ще достигнат рекордните 20,1 млрд. долара през 2022 г., твърди Chainalysis, като нарича тази оценка долна граница. Тази цифра изключва случаите, когато криптовалутите са постъпления от некриптопрестъпления, като например плащане за наркотици.

Според доклади на ООН кражбата на криптовалута чрез кибератаки също е значителен източник на финансиране за Северна Корея.

Някои банки в Обединеното кралство ограничиха достъпа на клиенти до криптовалути поради нарастването на броя на криптоизмамите.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст