1 USD
1.78598 BGN
Петрол
Bitcoin
$37,206.2

Войната с “Хамас” ще струва на Израел поне 6,8 млрд. долара

Войната с “Хамас” ще струва на Израел поне 6,8 млрд. долара

Ето как се формира цената на една война

 

Цената на войната между Израел и палестинската групировка „Хамас“ се оценява на най-малко 27 милиарда шекели (6,8 млрд. долара) към момента, според първоначалните прогнози на банката "Хапоалим", цитирани от The Times of Israel.

Да мобилизираш резервисти си има цена

В тази тежка за икономиката цифра се включва масовото мобилизиране на 300 000 войници от резерва, които трябва да напуснат работата си. Това е най-голямата мобилизация от войната на Йом Кипур през 1973 г., когато Израел мобилизира 400 000 резервисти и даде милиарди за  възстановяване на инфраструктура, както и за многогодишни разходи за рехабилитация на войници с увреждания и грижи за семействата на загиналите.

Снимка: bTV

„Към настоящия момент е много трудно да се предвиди как ще се развие ситуацията, но според груба оценка разходите за настоящата война ще възлязат на поне 1,5% от БВП, което означава увеличение на бюджетния дефицит от поне 1,5% от БВП в идната година”, заяви главният стратег на банката „Хапоалим“ (Bank Hapoalim) Моди Шафрир.

Как се формира "цената на войната"

Прогнозата на банката се основава частично на разходите по време на предишни войни, в които Израел е водил. Разходите от Втората ливанска война през 2006 г., която продължи 34 дни, се оценяват на 9,4 млрд. шекели (2,4 млрд. долара), или 1,3% от БВП, според Института за изследване на националната сигурност (INSS). Разходите за операция „Лято олово“ от декември 2008 г. до януари 2009 г. се оценяват на 3,3 млрд. шекели (835 млн. долара).

Снимка: EPA

Миналите войни на Израел, като Втората ливанска война от 2006 г., парализираха част от страната заради ракетни обстрели, но не продължиха достатъчно дълго, за да затворят напълно цялата икономика. След като ракетите спряха, резервистите се върнаха у дома, икономиката на страната в следвоенния период успя да се възстанови сравнително бързо.

Според банкерите опитът от миналото показва, че се очаква въздействието на войната върху БВП да се усети главно в цифрите на личното потребление и туризма, но се очаква много голямата мобилизация на резервните сили и оценката, че настоящата война ще продължи много седмици, да предизвикат повече преки щети за икономиката на Израел в сравнение с предишни бойни операции.

Снимка: EPA
Как всичко това се отразява на икономиката

След изненадващото нападение от „Хамас“,  Израел обяви състояние на война, местните акции и облигации паднаха и много фирми и училища в страната остават затворени, а авиокомпаниите са спрели повечето полети до Тел Авив. Централната банка на Израел заяви тази седмица, че ще продаде до 30 млрд. долара в чуждестранна валута, за да подкрепи шекела и да предотврати неговия срив. Въпреки съобщението на централната банка, местната валута е отслабнала с повече от 2% през последните два дни и се търгува около 3,95 NIS за щатски долар.

Международният валутен фонд (МВФ) предупреди, че световната икономика е изправена пред нова несигурност от войната между Израел и бойците на Хамас и може да види последствия от конфликта в Близкия изток - особено върху цените на петрола.

Снимка: EPA

МВФ заяви, че очаква глобалният икономически растеж да се забави до 2,9% през 2024 г. от очакваните 3% тази година. Прогнозата за следващата година е по-ниска от 3%, прогнозирани през юли. Това е така, тъй като светът все още не се е възстановил напълно от краткотрайната рецесия на COVID-19 и се разтърсва от въздействието на по-високите лихвени проценти и нахлуването в Украйна.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии