1 USD
1.78598 BGN
Петрол
Bitcoin
$37,206.2

Националният превозвач на Израел лети в събота за първи път от 1982 г. насам

Националният превозвач на Израел лети в събота за първи път от 1982 г. насам

Това се налага, за да помогне на израелските войници от резерва да се завърнат в страната

El Al, aвиопревозвачът на Израел, извърши първия си полет в събота от 1982 г. насам, пише пише Simple Flying. 

Снимка: Ладислав Цветков

По онова време тогавашният министър-председател на Израел Менахем Бегин нарежда на авиокомпанията да спре полетите по време на Шабат, т.нар. почивен ден, в който евреите не могат да работят. Според доклад на "Вашингтон пост" по това време служителите на "Ел Ал" смятат, че 900 техни колеги ще загубят работата си заради този ход. 

Сега, след нападението на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври 2023 г., El Al лети отново в събота.

Снимка: EPA

Авиокомпанията ще се съсредоточи върху събирането на резервисти от армията, които са били призовани на служба, тъй като много международни превозвачи, извършващи полети до Израел, отмениха услугите си с влошаването на ситуацията със сигурността. 

Снимка: bTV

Извършване на спасителни полети
Според публикацията на авиокомпанията в социалните медии тя ще извършва спасителни полети от международното летище "Джон Ф. Кенеди" в Ню Йорк (JFK) и летище "Суварнабхуми" в Банкок (BKK) до Израел, за да върне в страната войниците, които са били призовани на служба.

Снимка: Reuters

 

Авиокомпанията заяви: "Не сме летели в събота от 1982 г. насам и се притесняваме да запазим този статут в продължение на много десетилетия." 

El Al добави още, че полетите са получили всички необходими служебни одобрения. По-късно авиокомпанията обяви, че ще извърши още два полета, а именно по един полет от летище Adolfo Suárez Madrid-Barajas Airport (MAD) и BKK. 

Снимка: Ройтерс

Израелската авиокомпания предупреди, че тези, които трябва да летят обратно до Израел, ще трябва да се регистрират за полетите, като Министерството на отбраната на страната одобри списъка на войниците, които са представили информацията си за завръщане в Израел като резервисти.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии