1 USD
1.81482 BGN
Петрол
Bitcoin
$44,436.8

Агресивното повишение на лихвите от страна на Фед е факт

Финанси

Федералният резерв ще продължи с действията си в опит да охлади инфлацията

Ръководителите на Федералния резерв повишиха лихвите със 75 базисни пункта за трети пореден път, предава Bloomberg, в опит да бъде охладена инфлацията, която се задържа близо до най-високите си нива от 80-те години на миналия век.  

Решението е взето единодушно след двудневно заседание във Вашингтон. Ръководителите очакват бенчмарковата лихва да се повиши до 4,4% до края на годината и до 4,6 на сто през 2023 г. Това показват прогнозите, публикувани заедно с комюникето в сряда.  

Това означава, че четвърто поредно повишение със 75 базисни пункта може да е възможно на следващото заседание през ноември. В по-дългосрочен план се очаква намаление на лихвите до 3,9% през 2024 г. и 2,9% през 2025 г.  

Актуализираните прогнози показват и ръст на безработицата до 4,4% до края на следващата година и същото ниво в края на 2024 г. спрямо предишните прогнози от юни за съответно 3,9% и 4,1%. 

Очакванията за икономическия растеж през 2023 г. бяха понижени до 1,2% и 1,7% през 2024 г., което е отражение на по-сериозните последици от затягането на паричната политика. 

Инфлацията достигна 9,1% на годишна база през юни, но в следващите месеци не се забави толкова бързо, колкото очакваха ръководителите на Фед и през август все още беше 8,3%.  

В същото време ръстът на работните места остана силен, а безработицата на ниво от 3,7% все още е под равнищата, които повечето ръководители на Фед считат да устойчиви в по-дългосрочен план.  

Ситуацията на трудовия пазар е още една причина за по-агресивното затягане на парината политика на централната банка на САЩ.  

На пресконференция по-късно вчера председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви, че ръководителите ще овладеят инфлацията и даде сигнал за още по-агресивно повишение на лихвите от очакванията на инвеститорите. Той подчерта, че те са силно решени да овладеят инфлацията до целта на Фед за 2%, но каза, че не е взето решение за размера на лихвените повишения на следващото заседание.  

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии