1 USD
2.00516 BGN
Петрол
86.15 $/барел
Bitcoin
$19,008.1

ЕЦБ предприе безпрецедентно увеличение на лихвите

Свят
 

Европейската централна банка коригира и прогнозите си за растежа

Европейската централна банка (ЕЦБ) повиши основните лихвени проценти в еврозоната с безпрецедентните 0,75 процентни пункта до 1,25%, обяви регулаторът в четвъртък. Това е най-голямото увеличение в историята на ЕЦБ.

Тази стъпка беше прогнозирана от анализаторите, след като инфлацията в еврозоната достигна 9,1% на годишна база през август. Поради това ЕЦБ повиши значително прогнозите си за инфлацията. Тя очаква стойност от 8,1% за еврозоната през тази година, като очакванията през юни бяха за 6,8 на сто.

С този ход ЕЦБ се присъединява към над 40 централни банки по света, включително и към Федералния резерв на САЩ, които одобриха повишения от по 75 базисни пункта в опит да спрат растящата инфлация.

Припомняме, че през юли Европейската централна банка предприе първото си лихвено увеличение от 11 години насам. От администрацията на Лагард очакват в следващите няколко заседания да бъдат предприети още действия по посока лихвени повишения.

Централната банка коригира и прогнозата си за растежа: след възстановяването на икономическия растеж в еврозоната през първата половина на 2022 г. последните данни сочат значително забавяне.

Въпреки че повишава прогнозата си за 2022 г. от 2,8 % на 3,1%. за 2023 г. ЕЦБ очаква само 0,9%. През юни тя беше заложила 2,1% за следващата година. За 2024 г. централните банкери очакват плюс от 1,9% след 2,1% през юни.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Създадоха най-голямата пирамида от пластмаса в Гиза

Coldplay
+7

Галерии