Тези червеи ядат пластмаса, но безопасно ли е да ги пуснем на свобода? (ВИДЕО)

Тези червеи ядат пластмаса, но безопасно ли е да ги пуснем на свобода? (ВИДЕО)

Съвсем случайно учен се натъкна на потенциално откритие за тези същества, което може да промени играта завинаги

 

Мърдащи се същества, въоръжени с ензими, могат да разграждат пластмаси, които иначе биха отнели десетилетия или дори векове, за да се разградят.

На пръв поглед няма нищо особено забележително зад восъчните червеи. Тези бледи гърчещи се създания се хранят с восъка, който пчелите използват, за да направят своята пчелна пита. За пчеларите вредителите са нещо, от което бързо се отърват, без да се замислят, казва BBC.

През 2017 г. молекулярният биолог Федерика Бертокини, която по това време изследва ембрионалното развитие на гръбначните животни в Испанския национален съвет за научни изследвания, се натъква на потенциално откритие за тези същества, което може да промени играта завинаги.

Бертокини, която е пчелар любител, слага част восъчните червеи в найлонов плик, след като почиства кошера си. Малко по-късно тя забелязва, че червеите са започнали да правят малки дупки в пластмасата, която започва да се разгражда веднага щом докосне устата им.

Червеите смилат пластмасата, сякаш е храна.

Бертокини и нейните колеги изследователи започват да събират течността, отделяна от устата на червеите. Те откриват, че тази „слюнка“ съдържа два критични ензима: „Церера“ и „Деметра“ – наречени съответно на римската и гръцката богини на земеделието – които са в състояние да окислят полиетилена в пластмасата и разграждат този материал при контакт.

Пластмасова планета

Днес всяка година в световен мащаб се произвеждат 400 милиона тона пластмасови отпадъци.

От тях 19 до 23 милиона тона (с обем около 2000 камиона за боклук) се просмукват във водните екосистеми, където голяма част от тях се колонизират от микроорганизми или се поглъщат от животни.

Векове отнема на пластмасата да се разгради напълно. Пускането на тези червеи в замърсена с пластмаса среда може да бъде опасно за екосистемите, особено предвид способността им да унищожават кошерите на пчелите, както отбелязва Берточини. Но тя се надява, че ензимите, които произвеждат, могат да помогнат за справяне със световната криза на пластмасовото замърсяване.

Обещаващи ензими могат да бъдат намерени в редица различни организми. Известно е, че някои гъбички и бактерии усвояват пластмаси, но това е много по-рядко при многоклетъчни животни. През 2022 г. беше открито още едно безгръбначно, което има вкус към пластмасата – „суперчервеят“ Zophobas morio, който може да напълнее от диета от полистирол.

Ще са необходими множество глобални мерки, за да намалим зависимостта и потреблението на пластмаса. За тази цел много държави се ангажираха да помогнат за намаляване на производството и употребата на пластмаси за еднократна употреба и се очаква глобален договор за пластмаси в края на 2024 г.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст