1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Какво има на дъното на Голямата синя дупка в Белиз?

ESG

В момента има само няколко открити подобни дупки в света

 

Пластмасово замърсяване, включително бутилки за вода, е открито на 120 м под повърхността на океана по време на експедиция в едно от най-мистериозните образования, известни като Сини дупки.

Основателят на Virgin Atlantic Ричард Брансън стои зад проекта край бреговете на Белиз, който има за цел да изследва сложната пещерна система. Синята дупка някога е била на сушата, но е потънала преди около 10 000 години в края на последната ледникова епоха.

Екипът от водолази и учени извърши 3D сканиране на обекта, включително сонарно сканиране на вътрешността с помощта на военна технология.

В момента има само няколко открити подобни дупки в света. Последната е около полуостров Юкатан в Мексико и е дълбока 274,4 метра.

Най-дълбоката известна синя дупка в света беше открита в Южнокитайско море през 2016 г. и е известна като Драконовата дупка - 300,89 метра.

Сините дупки са масивни подводни дупки, които са широки стотици метри и обхващат области, които са по-големи от градовете и са с дълбочина на няколко небостъргача, наложени един върху друг.

Мистериозният свят на сините дупки стана малко по-интригуващ, благодарение на откритието на втората най-дълбока синя дупка в света.

Докладите сочат, че тези образования са се появили през ледниковата епоха, когато морското ниво е било само 100 – 120 метра по-ниско от сегашните нива.

Според щатската Национална администрация за океаните и атмосферата, сините дупки са подобни на дупките на сушата, с изключение на това, че са пълни с вода, така че корабите могат да преминават над тях.

Те са разнообразни биологични общности, пълни с морски живот, включително корали, гъби, мекотели, морски костенурки, акули и много други.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии