Стъклото е тежко, картонът се мокри: Франция се чуди как да промени кофичките за мляко

ESG

Всяка година в страната се изхвърлят 15 млрд. кофички от кисело мляко

Всеки французин консумира повече от 170 кофички кисело мляко годишно, като предпочита индивидуалните пластмасови опаковки.

Представители на 175 държави се срещнаха в централата на ЮНЕСКО в Париж, за да намерят общо споразумение за борба със световното замърсяване с пластмаса. Във Франция, един от важните въпроси засяга именно трудните за рециклиране кофички от кисело мляко.

Опаковките на три четвърти от киселите млека, предлагани на пазара, са направени от полистирен - силно замърсяваща и почти невъзможна за рециклиране пластмаса. Повече от 90% от тези кофички се изгарят, заравят под земята или се изхвърлят в природата.

Освен вредите, които полистиренът нанася на природата, той е класифициран като вероятен канцероген от Международната агенция за ракови изследвания.

Предложение за промяна

Анри Буржоа Коста (Henri Bourgeois Costa), експерт в областта на кръговата икономика и пластмасовото замърсяване, предлага обмислянето на производство на по-големи семейни кофички кисело мляко. Друг изход от проблема би бил по-малките опаковки да бъдат направени от по-екологична пластмаса или от друг вид материал.

Известни френски производители на кисело мляко, като  Nestlé, Yoplait и Andros, също се опитват да допринесат за борбата със замърсяването. За да запазят полистиреновите опаковки, както и ниската цена, те създават промишлен канал за рециклиране на всички отпадъци от продукта.

„Най-малко лошата“ опаковка

Откриването на алтернатива на полистиреновата опаковка за кисело мляко не е лесно. Всеки материал има своите недостатъци: стъклото е тежко, картонът не е водоустойчив. Жан-Пиер Пеар, органичен животновъд, споделя пред Franceinfo: 

Снимка: iStock (Архив)

„Няма идеална опаковка. Най-добрата е тази, която не съществува. Тоест, когато потребителят дойде на мястото на продажба, да носи свой собствен контейнер.“

Рециклирането е голямо предизвикателство за индустрията.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст