1 USD
1.78598 BGN
Петрол
Bitcoin
$37,206.2

Защо соевите и бадемовите млека са по-скъпи?

БГ Бизнес

Каква е цената на млеката на растителна основа у нас

 

Млякото на растителна основа е много популярно през последното десетилетие. Но високите цени карат някои хора да се връщат към млечните продукти. 

  • Цената на млеката на растителна основа у нас 
  • Защо хората се отказват от млечните продукти?
  • По-скъпо ли е отглеждането на овес от това на животни?
  • Поскъпнало ли е ядковото мляко от миналата година насам?

Популярността на този тип млека се дължи отчасти на опасенията от климатичната криза: млечната промишленост е уникално вредна за околната среда отчасти поради количеството метан, произвеждано от едрия рогат добитък, казва Guardian.

Другата основан причина се дължи на това, че мнозина преминаха към немлечни продукти, като се позоваха на опасения относно жестокостта към животните и веганството. При други се наблюдава нарастваща непоносимост към лактоза, както и опасения относно мазнините и захарта и дори притеснения за добрия вид на кожата, т.к. много хора получават акне, като реакция от млечните продукти.

Снимка: iStock (Архив)

Има много неща, заради които растителните млека са за предпочитане пред млечните, но в едно отношение определено не са: те струват два пъти повече от доброто, старомодно краве мляко, което изгражда здрави зъби и кости и защитава от остеопороза в продължение на хиляди години.

Цените у нас

Проверихме цените в търговската мрежа в България. Към днешна дата, в българската търговска мрежа, цената на 1 л. прясно мляко (3,2%-3,8%) варира между 2,99 лв. и 3,52 лв. според платформата foodprice.bg

Ядковите млека не са обект на изследване на платформата, но в няколко онлайн магазина виждаме, че 1 л. соево мляко струва 6,45 лв., бадемовото е 7,49 лв., овесеното е 6,49 лв., оризово – 6,49 лв., лешниково 7,49 лв. От посочените суми виждаме, че цените са двойни на тези на животинския продукт.

Но защо растителните млека са толкова скъпи, когато всъщност не са нищо повече от шепа овесени ядки, бадеми или соеви зърна, смлени в блендер с малко вода? Както посочва един проницателен потребител на Twitter, със сигурност отглеждането на овес не струва толкова, колкото струва една крава.

И докато отглеждането на овес все още не струва толкова много, колкото отглеждането на крава, цената на овеса е най-висока за всички времена. Да не забравяме фактори като по-висока инфлация, увеличени транспортни разходи, заплати, торове…

Снимка: bTV

Други стоки, като бадеми, соя, захар и царевица, също повишават цената си. И тук имаме и обичайните разходи за правене на бизнес, включително опаковане, маркетинг и научноизследователска и развойна дейност.

Като цяло цената на растителните млека е с 13%-14% по-висока, отколкото беше преди година.

Растителните млека все още са сравнително млада индустрия от около 2009 г..  

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии