1 USD
1.81482 BGN
Петрол
Bitcoin
$44,436.8

Колко често трябва да перете дънките си? Изпълнителният директор на Levi's дава отговор

ESG

При прането на дрехите се отделя микропластмаса, която води до замърсяване на околната среда

Повечето дрехи се перат след едно или няколко носения. Но дънките могат да предизвикат противоречия, като някои дори казват, че никога не трябва да се перат, пише CNBC. 

И отчасти за това може да е виновен главният изпълнителен директор на Levi Strauss Чарлз Берг. Въпреки че той не е искал това да бъде основният извод от събитието, на което говори през 2014 г.

Снимка: Pexels

"Никога не съм казвал да не перете дънките си", уточни той в разговор със CNBC. 

Берг все още не използва пералня, за да пере дънките си. "Хората, които наистина обичат денима си, ще ви кажат никога да не слагате дънките си в пералня. Така че аз правя точно това." 

Любителите на денима често казват, че изпирането на дънките ще повлияе на формата и цвета им, докато ако ги държите неизпрани, ще подобрите външния им вид чрез гънките и излагането им на въздействието на елементите. Твърди се също, че неизпирането им ще ги направи по-дълготрайни, тъй като ще предотврати износването на влакната на денима - което може да доведе до дупки или скъсвания.

Но Берг също така не оставя дънките си просто да се изцапат и покрият с мръсотия.

"Ако пусна малко къри върху дънките си, ще ги почистя. Но ще ги почистя на място. А ако станат наистина мръсни, знаете, ако съм се потил навън или нещо друго и станат наистина мръсни, ще ги изпера под душа", казва той.

Това означава да държите дънките си под душа и да ги полеете със сапун, както бихте направили с тялото си, обясни Берг.

Прането на дънките всъщност е основна част от въглеродния отпечатък на облеклото, казва Берг. Той отбеляза, че производството на деним консумира много вода, но честото пране на продуктите от потребителите също играе роля. 

Той посочи, че в САЩ хората могат да перат дънките си след всяко носене, докато в други региони на света дрехите се пускат в пералнята след няколко носения.

Снимка: Pexels

През последните години дебатът за това колко често трябва да перем дрехите си не се ограничава само до дънките. Напоследък в социалните медии на няколко пъти избухнаха спорове за това колко често хората перат пижамите и спалното си бельо например, което предизвика дискусии за това кое е и кое не е хигиенично.

Хигиената обаче не е единственият аргумент - както посочва Берг, пералните машини използват много вода. Следователно по-малкото пране на дрехи може да бъде полезно за околната среда, смятат някои експерти по устойчиво развитие, особено като се има предвид, че при прането на нашите, често синтетични, дрехи се отделя и микропластмаса, която допринася за замърсяването. 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии