Европейците държат перални в кухнята. Американците са против. Кой е прав?

Блясък

„Това е отвратително“, наскоро заяви човек от Ню Йорк, след като отседна в Airbnb във Великобритания

 

Това лято хиляди туристи от САЩ прекосиха Атлантика, за да почиват в Европа. Но за някои американци, посещаващи домове на старя континент, е ужасна изненада, че в кухнята ги очаква… пералня.

В европейските домове това устройство често стои до мивката или хладилника. И изглежда напълно нормално за нас. Но не и за повечето американци, канадци и австралийци, които предпочитат да поставят пералните си в отделна стая или шкаф. И смятат държането на такъв уред в кухнята за странно и мръсно.

„Това е отвратително“, наскоро заяви един човек от Ню Йорк, след като отседна в Airbnb във Великобритания.

Таня Винсент, австралийски архитект, написа преди няколко години: „Къща със сервизно помещение е по-тихо, по-подредено и по-хигиенично . . . но пералнята в кухнята е конвенция, толкова утвърдена, че почти не се поставя под въпрос.“

Разбира се, има много британски домове със сервизни помещения. Но това не винаги е било така. Антропологът Кирстен Бел пише: „Домашната архитектура може да разкрие много за културните ценности на едно общество.“ И проблемът с прането е пример за това.

Ако трябваше да помолите собствениците на жилища да обяснят разделянето, смея да кажа, че мнозина биха обвинили за това физическите ограничения. Най-вече жилищата на средната класа в Северна Америка и Австралия обикновено са по-големи и по-нови от британските, което улеснява инсталирането на сервизно помещение.

Снимка: iStock

Бел пише: „Дори в градовете в Северна Америка и Австралия, където пространството е от голямо значение, архитектите все още намират място за перални зони“, добавяйки: „Това, което чужденците намират за най-смайващо в отношението на британците към пералните машини е, че дори когато хората имат възможност да поставят пералнята си другаде, изглежда предпочитат кухнята.“

Тя подозира, че истинското обяснение се крие в развиващите се нагласи към личния живот. Преди 50-те години на миналия век западните кухни обикновено са били в задната част на къщата, тъй като са били смятани за нискостатутни, „места, занимаващи се с храна, мръсотия, жени и слуги“, както отбелязва географът Луиз Джонсън.

Но втората половина на 20-ти век започва възхода на готвенето като обществен ритуал за сплотяване на семейства. Оттук и възходът на телевизионните готвачи, които превърнаха готвенето в забавление.

Ето още интересни факти за пералните: 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст