1 USD
1.88514 BGN
Петрол
83.63 $/барел
Bitcoin
$16,548.9

Какво прави Франция: От десетки ядрени реактори - до офшорен вятърен парк

ESG

Според Световната ядрена асоциация Франция е дом на 56 работещи реактора

Съоръжение, описано като „първия френски офшорен вятърен проект с търговски мащаб“, е въведено в експлоатация.

Новината представлява значителна стъпка напред за офшорния вятърен сектор на страната, като през следващите години очакванията са да бъдат пуснати още проекти от този тип.

Офшорният вятърен парк Saint-Nazaire с мощност 480 мегавата ще помогне за „подкрепа на целите на френската държава за енергиен преход, които включват идеята страната да генерира на 32% от енергията си от възобновяеми източници до 2030 г., казва CNBC.

Разположен във води край югозападния бряг на Франция, проектът Saint-Nazaire се състои от 80 турбини. Първото електричество от съоръжението беше генерирано през юни 2022 г.

Очакванията са вятърният парк да „доставя еквивалента на потреблението на електричество, необходимо за 700 000 души всяка година.

Докато проектът Saint-Nazaire представлява значителен удар за зараждащия се офшорен вятърен сектор на Франция, страната от десетилетия е нещо като свръх производител, когато става дума за ядрена енергия.

Според Световната ядрена асоциация Франция е дом на 56 работещи реактора и извлича около 70% от електроенергията си от ядрена енергия.

В областта на вятърната енергия страната има установен сухопътен сектор. За разлика от това офшорната ѝ индустрия е нищожна, с кумулативен капацитет от само 2 мегавата през 2021 г., според данни на индустриалния орган WindEurope.

Това ще се промени през следващите години. „Офшорните инсталации най-накрая са готови да стартират от 2022 г. и очакваме 3,3 гигавата от тях от сега до 2026 г.“, се казва в доклада на WindEurope за вятърна енергия в Европа, който беше публикуван през февруари 2022 г.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

С 8 "квартала" на борда: Най-големият круизен кораб излиза в открити води през 2024 г.

Coldplay
+19

Галерии