1 USD
1.79533 BGN
Петрол
83.36 $/барел
Bitcoin
$24,012.8

Тайна в кутията Foodobox: Как да спасиш годна храна от изхвърляне (ВИДЕО)

За „бизнеса като кауза и каузата като бизнес“ ни разказват основателите на приложението Джейн Димитрова и Велин Керков (ЧАСТ 1)

 

Над 100 килограма… Това е средното количество годна за консумация храна, което един европеец е изхвърлил само по време на пандемията през 2020 г.

Впечатляващите статистики на разхищение карат Джейн Димитрова още като студентка в Италия да започне да използва местно приложение за намаляване на отпадъците от храна и хранителни продукти. Цената се оказва бонус!

Снимка: Евгений Милов

„Бях студентка с ограничено време и бюджет и това беше перфектното решение за мен, тъй като всеки ден успявах да си купя храна, която е с намаление и е сготвена. Обикновено имаше оферти за обяд и за вечеря“, разказва тя.

Съвсем скоро след това Джейн започва работа, в компанията, чието приложение използва, и близо 2 години е част от екип „Продажби“. С идването на COVID-19 обаче ѝ се налага да се прибере в България и разбира, че на нашия пазар няма нищо подобно. Тя бързо разбира, че няма как да се справи сама с толкова ангажиращ и сложен проект и започва търсенето на програмист, който да го реализира.

Снимка: Евгений Милов

Преди година и половина Джейн влиза в офиса на IT компанията на Велин Керков, за да търси съмишленици, които могат да осъществят идеята ѝ и на практика и да разработят приложението. Керков обаче остава толкова впечатлен от проекта, че двамата решават да работят заедно в развитието на този бизнес.

Снимка: Евгений Милов
Не толкова лесно начало

В началото и двамата съчетават Foodоbox с по още едно работно място, но с времето разбират, че идеята им изисква фокус и цялостно посвещаване.

„Foodоbox е много повече от работа от 9 до 17:00. Като всяка една стартираща компания се изисква от нас да правим нещо нон-стоп. Понякога има проблем с приложението, с технологията, в процесите, недостатъчно пари или клиенти. Това изисква нашето внимание 24/7“, казва Велин Керков.

Днес Джейн споделя, че Foodоbox не е само бизнес, който изкарва пари, но има и страхотна кауза, която стои зад него и така започва всичко…

Как работи?

Foodоbox е мобилно приложение, в което крайният потребител може да види кои ресторанти и пекарни, сладкарници и магазини около него предлагат годна и вкусна храна, но заради различни обстоятелства не е била продадена по време на работния ден и трябва да се бракува. 

Тази храна вече се предлага с поне 40% отстъпка, а клиентите поръчват кутия изненада от мястото, което са избрали без да са точно наясно какво има в нея, но са избрали дали тя да бъде обяд, вечеря или десерт.    

Отскоро като партньор в приложението се присъединява дори кучешка пекарна.

Храната все още няма доставка и трябва да се вземе на място от избраната локация. Обикновено, това се случва в късния следобед или малко преди затварянето на ресторанта. Всички часове са упоменати в приложението, когато се извършва поръчката.

Снимка: Евгений Милов

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии