1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

Ботсвана заплаши да изпрати 20 000 слона в Германия в знак на протест

Ботсвана заплаши да изпрати 20 000 слона в Германия в знак на протест

20 000 африкански слона "тъпчат" крехкото коалиционно правителство на Германия

 

Спорът беше разпален миналата седмица, когато президентът на Ботсвана Мокгуитси Масиси заплаши да изпрати 20 000 слона в Германия в знак на протест срещу предложението на берлинското министерство на околната среда - водено от Щефи Лемке от Зелените - да ограничи вноса на трофеи от слонове в страната, казва Politico.

  • Как пробемът с ловните трофеи се отразява на правителството?
  • Германия има сложна колониална история в Африка
Снимка: iStock

Германия е един от най-големите вносители на такива трофеи в ЕС, а Ботсвана насърчава лова на слонове за трофеи, защото според лидерите на страната прекомерното опазване е довело до свръхпопулация на слоновете. Масиси нарече броя на слоновете "чума".

Снимка: btvnovinite.bg

Проблемът идва в момент, в който крехката коалиция на германския канцлер Олаф Шолц е разтърсена от напрежение. Отношенията между партиите - лявоцентристките социалдемократи на Шолц, Зелените и либералната „Свободна демократическа партия“ - се влошиха поради несъгласия по въпроси като разходите и военната помощ за Украйна.

Подобно на своите европейски съседи, Германия има сложна колониална история в Африка.

Докато Германия започва да колонизира други страни сравнително късно - в края на XIX век, стотици години след други европейски нации, нейната колониална империя в Африка и Азия се смята за третата по големина до 1914 г.

Германия e принудена да се откаже от колониите си след Първата световна война и до ден днешен се бори срещу своето колониално минало, особено в съвременна Намибия. През 2021 г. зверствата срещу хората от племената хереро и нама в съвременна Намибия са признати за геноцид.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии