1 USD
1.88514 BGN
Петрол
83.63 $/барел
Bitcoin
$16,548.9

Шолц предупреди: Таван на цените на газа може да ограничи доставките

Свят

Канцлерът подкрепи идеята за тясно сътрудничество с купувачи като Япония и Южна Корея

Германия се е освободила от зависимостта от руския газ и работи за намаляване на цените на енергията, обяви немският канцлер Олаф Шолц. Той обаче предупреди, че предложението за въвеждане на таван на цените на газа в целия Европейски съюз може да има обратен ефект, тъй като регионът се опитва да компенсира драстичното намаляване на доставките от Русия.

"Политически определена горна граница на цените винаги крие риск производителите след това да продават газа си другаде – и ние, европейците, в крайна сметка ще получаваме по-малко газ вместо повече", заяви Шолц.

Германският канцлер говори преди двудневната среща на върха на лидерите на ЕС в Брюксел на която държавите членки на блока ще обсъдят начини за ограничаване на енергийните цени и гарантиране на сигурността на доставките, както и последната ситуация с войната на Русия в Украйна.

Вместо таван на цените, Шолц подкрепи идеята за тясно сътрудничество с купувачи като Япония и Южна Корея, за да се избегне конкуренцията за ограничени доставки.

Междувременно шефът на енергийния регулатор на Германия Клаус Мюлер описа мерките, предприети за компенсиране на руския внос, като "окуражаващи" в изявление, публикувано в четвъртък относно състоянието на доставките на газ във водещата европейска икономика.

"Ако продължим да изпълняваме нашата цел за спестявания от най-малко 20% в Германия, ако три терминала за втечнен природен газ започнат да работят най-късно в началото на следващата година и ако очакваният свързан със зимата спад на вноса и нарастването на ниския в момента износ останете умерени, тогава можем да преминем през зимата без национална газова извънредна ситуация", се посочва в неговото изявление.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

С 8 "квартала" на борда: Най-големият круизен кораб излиза в открити води през 2024 г.

Coldplay
+19

Галерии