1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

"Романтични измами" с криптовалути - за какво да внимават потребителите

 "Романтични измами" с криптовалути - за какво да внимават потребителите

Повече от 1 на всеки 4 възрастни в световен мащаб споделя, че е бил жертва на онлайн измама за запознанства

Покачване нивото на риск от романтични измами и зачестяване на финансовите престъпления – това отчитат от Binance, най-голямата борса за цифрови активи в света, дни преди 14 февруари.

През 2023 г. 2% от т.нар. ,,романтични измами’’ са с криптовалути, казват от компанията. 

Какво представляват и как действат романтичните измами

Зад измамите с онлайн запознанства стоят лица, които умело се маскират като потенциали романтични партньори на човека срещу тях. Чрез измамни тактики и подходи, базирани на емоционално привързване, манипулират уязвимите лица и фабрикуват връзки с тях. Често крайната цел е да достигнат до финансите на своята ,,жертва’’. 

Измамниците се свързват с жертвите в приложения или сайтове за запознанства, и с времето изграждат доверие. Жертвите биват примамени да направят инвестиции с обещания за висока възвръщаемост, само за да открият по-късно, че тя е фалшива. Първоначално инвестират малки суми и могат да теглят или да получават обратно малки суми от инвестицията си, което на пръв поглед я прави реална. В крайна сметка обаче не могат да възстановят по-големи депозити или "инвестиции". Измамниците също така изискват данъци и такси, за да измъкнат още повече пари. Жертвите често разбират, че са били измамени едва в този момент или след като направят проучване на измамните платформи.

,,Pig butchering’’ е най-често срещаната такава измама. Лицата печелят доверие, като демонстрират първоначални "печалби", за да насърчат жертвите да инвестират повече. След като изчерпят всички налични средства на жертвата, измамниците изчезват, оставяйки своите мишени в невъзможност да възстановят инвестициите си. Терминът отразява начина, по който тези профили "угояват" жертвите с фалшиви печалби, преди да си тръгнат с парите им. Тези тактики не са характерни единствено за сферата на криптовалутите и през годините са били използвани в различни схеми за измами. 

Възможен е и друг сценарий – измамниците изискват от жертвите си финансова подкрепа за справяне с нереални, тежки ситуации – медицински проблеми, отвличания, дори за закупуване на самолетни билети, за да се срещнат лично с човека, когото са измамили. Жертвите обаче така и не успяват да се запознаят на живо с отсрещната страна, но е възможно да осъществят кратки видео разговори, често с лошо качество.

Финансовите щети и ролята на криптовалутите

Романтичните измами се увеличават повсеместно, като тревожните статистически данни илюстрират мащабите на проблема.

Данни на Федералната търговска комисия на САЩ (FTC) разкриват значително увеличение на романтичните измами – през 2020 г. са докладвани над 52 593 случая, което представлява увеличение с 368% за четири години.  През 2022 г. ситуацията ескалира още повече, като се наблюдава над 30% ръст на годишна база. Близо 70 000 лица са съобщили, че са станали жертва на тези измами, което е довело до кумулативни загуби в размер на 1,3 млрд. долара. Криптовалутата, макар и да не е най-често използваният метод за плащане, представлява значителен дял от 34% от общите докладвани загуби при романтични измами, според същия доклад на FTC. 

В световен мащаб повече от 1 на всеки 4 възрастни, анкетирани за доклада Norton Cyber Safety Insights Report 2023, съобщават, че са станали жертва на онлайн измама за запознанства. Само в Съединените щати Федералната търговска комисия на САЩ е получила 11 235 жалби за романтични измами през 2016 г.  

Противно на погрешните схващания, криптовалутата не е убежище за измамници. Според доклада на Chainalysis за криптопрестъпността през 2024 г. незаконната дейност в криптопространството е намаляла от 0,42% през 2022 г. до едва 0,34%.

Защитни мерки

За да се предпазят от романтични измами, потребителите трябва да се придържат към каналите за комуникация в приложенията за запознанства и никога да не изпращат пари на непознати и да мислят критично към нереалистични обещания.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии