1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$65,653.5

Компания губи 25 млн. долара: Служител е подмамен от дийпфейк видеа на колеги

Компания губи 25 млн. долара: Служител е подмамен от дийпфейк видеа на колеги
 

Служителят прехвърлил 25 млн. долара в различни банкови сметки чрез 15 превода

Измамниците са измъкнали около 25 млн. долара, след като са използвали технологията "deepfake", за да измамят служител в клон на международна компания в Хонконг, съобщават местни медии, като се позовават на полицията в града, пише Business Insider.

През януари служител във финансовия отдел на компанията получил съобщение от човек, който се представил за главния финансов директор на компанията, базиран в Обединеното кралство, съобщава South China Morning Post, позовавайки се на полицията. След това служителят провел видеоразговор с финансовия директор на компанията и други нейни служители - всички те се оказали дълбоко подправени

Въз основа на инструкциите, които получил по време на този разговор, служителят прехвърлил 200 млн. хонконгски долара, или 25,6 млн. долара, в различни хонконгски банкови сметки чрез 15 превода, според SCMP.

Едва седмица след измамата, когато служителят се свързал с централата на компанията, разбрал, че нещо не е наред. 

Полицията в Хонконг не назовава името на компанията и служителите. Според тях измамниците са създали дийпфейк видеа на участниците в срещите въз основа на публично достъпни видео- и аудиоматериали, съобщава SCMP. 

Разследването продължава, въпреки че не са извършени арести, според медията.

Видеоклиповете с дийпфейк предизвикват проблеми в световен мащаб. Суперзвездата Тейлър Суифт е една от последните, които попаднаха във вълната от дълбокофалшиви видеоклипове със сексуално съдържание, които се разпространиха в X и Telegram миналия месец.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии