1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Пароли на държавни електронни пощи са изтекли в интернет

Пароли на държавни електронни пощи са изтекли в интернет

Препоръчват служебната електронна поща да не се използва за регистрация в интернет страници за неслужебни цели

Пароли на държавни електронни пощи са били публикувани в публичното пространство. Това посочват в отговор на въпрос на депутатa и бивш министър на електронното управление Божидар Божанов от Министерството на електронното управление. 

  • Кои са изтеклите адреси
  • Защо това не е киберпрецедент и как са изтекли паролите?

Според статистика публични са станали около 1500 адреса на електронна поща в домейни, принадлежащи на държавната администрация, 419 адреса на електронна поща в домейн government.bg, 504 адреса от публични платформи, казва БНР. 

Данните са след проверка в специализиран портал, с който министерството си сътрудничи от две години.

От там уточняват, че заради законови правила, това не се счита за киберинцидент и препоръчват служебната електронна поща да не се използва за регистрация в интернет страници за неслужебни цели. Пример за това е регистрирането в сайтове за пазаруване.

В отговор на Божанов министерството съoбщава, че в изтекъл през януари в интернет файл с 6 милиона записи от български домейни, имало 522 адреса на държавната администрация, около 3700 акаунта на ученици, използвани за дистанционно обучение, 8 адреса на общински администрации с безплатна електронна поща. От министерството уточняват, че изтеклият през януари списък вероятно е комбинация от течове на различни данни в периода 2019-2021 година. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии