1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Най-богатите българи „обедняха“ с по 100 млн. долара за една година

Най-богатите българи „обедняха“ с по 100 млн. долара за една година

На кое място в класацията на Forbes са българските милиардери?

Братята Георги и Кирил Домусчиеви затвърдиха позициите си като най-богатите българи според класацията на глобалния Forbes, но и загубиха значителни суми през последната година.

  • На кое място в класацията на Forbes са най-богатите българи?
  • Колко пари притежават братя Домусчиеви?
  • Кои са Георги и Кирил Домусчиеви и какви бизнеси управляват?
Снимка: Хювефарма

Двамата се „обеднели“ с по 100 млн. за една година, показват данните. В световен мащаб те делят 1545 позиция, което е с 11 позиции по-ниско от миналата година, когато бяха на 1434 място. В послендия списък има общо 2781 души от 78 държави, а Домусчиеви са единствените българи.

Към днешна дата се оказва, че двамата притежават по 2,1 млрд. долара или общо 4,2 млрд. долара.

Снимка: Lap.bg

Кирил Домусчиев (54) и Георги Домусчиев (51 ) са съсобственици, на българския инвестиционен конгломерат Advance Properties. Основана през 2003 г., Advance Properties има интереси в областта на създаването на лекарства за животни, корабоплаване, управление на пристанищата, недвижимите имоти и футболния клуб „Лудогорец“. Според последна информация от 2022 г. цената на отбора е 31 000 000 евро. 

Снимка: БГНЕС

Най-големият актив на Advance е компанията Huvepharma, шестата по големина компания в света в тази сфера, която има фабрики в четири държави, включително САЩ. По време на локдауна милиони хора, работещи от вкъщи, предизвикаха бум в купуването на домашни любимци, който повиши продажбите и печалбите на компаниите, продаващи играчки за дъвчене.

Началото на пътя на Домусчиеви започва с продажбата на обувки местно производство през 90-те години на миналия век, а след това започват да инвестират в приватизирани държавни компании.

Домусчиеви притежаваха и медийна компания от февруари 2019 г. до януари 2021 г., когато я продадоха за 340 млн. долара.

В момента първото място в класацията е заето от  френският бизнесмен Бернар Арно със 222,4  млрд. долара.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии