1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

Топ 5: Кои са най-богатите жени в света за 2024 година? (1 ЧАСТ)

Топ 5: Кои са най-богатите жени в света за 2024 година? (1 ЧАСТ)

Вдовици, наследници на татко и мама и добре подсигурени дами след развода, такива са първите пет в списъка на "Форбс"

 

В света на бизнеса, който се доминира от мъже, жените бавно, но сигурно си проправят своя път. Най-богатите жени за 2024 представляват малко над 13% от милиардерите в света.

Според ежегодната класация на списание "Форбс", за 2024 г., 369 от 2781 милиардери в света, или 13,3% от общия списък, са жени. Спрямо 337 през 2023 г., когато дамите представляват 12,8% от милиардерите по цялото земно кълбо.

А всички те заедно, за 2024 г. струват близо 1,8 трилиона долара, с около 240 милиарда долара повече от миналата година. Изглежда, че те наистина са по-богати от всякога.

Предлагаме на вашето внимание Топ 5 в списъка на "Форбс":

1. Франсоаз Бетанкур Майърс

Богатство: $99.5 милиарда | Години: 70 |Източник на богатство: L’Oréal | Националност: Франция

Франсоаз е най-богатата жена в света за четвърта поредна година. Състоянието ѝ скочи с цели $19 милиарда през изминалите 12 месеца, коенто я бетонира на върха с нейните $99,5 милиарда. Франсоаз е много близо до това да се превърне в първата жена в историята, пробила в Клуб $100 милиарда, където досега има единствено мъже.

Тя е внучка на основателя на L’Oréal и наследница на семейното богатство като след смъртта на майка си заема титлата на най-богатата жена в света.  По-голямата част от богатство й е свързано с нейния дял от 35% в козметичния гигант L’Oréal Group, който има приходи от 45 милиарда долара.

2. Алис Уолтън

Богатство: $72.3 милиарда | Години: 74 | Източник на богатство: Walmart | Националност: САЩ

Най-богатата дама в САЩ тази година е по-богата с 15,6 милиарда долара заради впечатляващия скок от 34% в цените на акциите на Walmart през последната година. Алис беше на върха в класацията на "Форбс" за най-богатите жени на планетата през 2018 и 2020 г.

За разлика от братята си, Алис никога не е била на ръководен пост в борда на директорите.

Нейната страст е изкуството. Тя е известна с откриването на музея на американското изкуство Crystal Bridges в родния си град Бентънвил, Арканзас.

А какво всъщност, представлява Walmart?

Това е американска мултинационална корпорация за търговия на дребно, която управлява верига от хипермаркети, известни с постоянните си намаления. Съдържанието на суперцентровете отвъд океана Walmart е от хранителни стоки - до дрехи.

3. Джулия Кох

Богатство: $64.3 милиарда | Години: 61 | Източник на богатство: Koch Industries | Националност: САЩ

Вдовицата на магната Дейвид Кох (починал през 2019 г. - б.а.) - Джулия Кох, се смъкна от второто място сред най-богатите жени в света, на третото.

Тя, заедно с трите ѝ деца, са наследници на 42% от американския индустриален гигант Косh Іnduѕtrіеѕ, който мъжът ѝ приживе управляваше заедно със своя брат. Бизнесът варира от рафиниране на петрол и медицински технологии до създаването на хартиени кърпи.

4. Жаклин Марс

Богатство: $38.5 милиарда | години: 84 | Източник на богатство: Candy, pet food | Националност: САЩ.

Няма как през живота си да не сте опитвали онзи неустоим шоколадов десерт с карамел - "Марс".

84-годишната Джулия Марс е наследничката на производителя - Mars Inc. Тя притежава гиганта за бонбони и храни за домашни любимци заедно с единия си брат - Джон, както и с четирите дъщери на покойния й брат Форест-младши.

Компанията пък държи емблематични марки, включително кучешка храна M&Ms, десертите Snickers, Ben’s Original и прочутата кучешка храна Pedigree.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии