1 USD
1.78631 BGN
Петрол
Bitcoin
$38,164.7

Истинска ли е чантата ми Prada? Вече ще питаме блокчейна

Истинска ли е чантата ми Prada? Вече ще питаме блокчейна

Услугата позволява на клиентите да доближат своя смартфон, например, върху нов чифт обувки и да разберат дали са оригинални

 

В продължение на почти десетилетие слушам дигитални пророци, които предсказват бъдеще, в което банките спестяват милиарди долари, клиентите могат да проследят мангото си обратно до органичната ферма, където са били отгледани, а финансовите посредници са нещо от миналото, а да не забравяме и, че Excel ще бъде заменне от блокчейна. Чаках това бъдеще да дойде и все още го чакам...

Представете си изненадата ми тогава, когато срещнах думата „блокчейн“ в етикет на чанта Miu Miu.

Наскоро попаднах на информацията, че луксозни брандове като Prada добавят малка бяла картичка в джоба на продукта. На листчето от 100% рециклирани влакна пише: „Този ​​сертификат за автентичен продукт на Prada е качен в платформата на Aura Blockchain Consortium, за да се запише и гарантира неговата цялост.“

Компанията майка на Miu Miu, Prada Group, е една от няколкото големи луксозни къщи, които инвестират във високотехнологични начини за проследяване на своите най-желани и най-скъпи продукти. През изминалата година брандове, включително Loro Piana, Louis Vuitton и Maison Margiela, стартираха услуги, изградени върху блокчейна на консорциума Aura, които позволяват на клиентите да проверят дали артикулът им не е фалшив.

Възходът на фалшивите луксозни чанти

Надеждата е, че проследяването на чанти, палта, часовници и диамантени пръстени по този начин може да промени правилата в борбата на индустрията срещу нарастващия пазар на фалшификати. Всяка година фалшиви и пиратски продукти на стойност 464 млрд. долара биват загубени от собствениците на брандовете, което представлява 2,5% от световната търговия, според оценка от 2019 г. на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, цитирана от BOF. 

Блокчейн технологията е само едно от оръжията, използвани от сектора в дългогодишната битка срещу фалшификатите. Скорошните усилия включват новата платформа на Richemont за споделяне на информация за изгубени или откраднати часовници и бижута и Patou, собственост на LVMH, стартирайки базирана на AI система за проверка, наречена Authentique Verify.

Даването на клиентите на по-надежден начин да докажат, че техните продукти са истински, може да помогне за повишаване на привлекателността на оригиналите, като същевременно затрудни продажбата на фалшификати на пазара втора употреба. И като улеснява клиентите да предават или препродават своите продукти, технологията може да помогне да се докаже, че много от тези артикули на високи цени имат някаква инвестиционна стойност.

Снимка: Louis Vuitton
Aura Blockchain Consortium управлява блокчейн технология специално за луксозни марки. Консорциумът беше основан през 2021 г. от LVMH, Prada Group и Richemont, а по-късно към него се присъединиха OTB и Mercedes-Benz. Когато клиентите търсят един от 600 000 регистрирани OTB продукта, те не го правят просто на произволен уебсайт - марките контролират кои стоки са регистрирани в платформата.

Концепцията за блокчейн - където транзакциите се записват онлайн, в система, управлявана от много компютърни сървъри - за първи път придоби известност като системата, която е в основата на криптовалути като биткойн. Информацията в блокчейните е трудна за манипулиране, което мнозина смятат, че ги прави идеален инструмент за водене на сложни записи, като проследяване на произхода на продукта или веригата за доставки.

Други сектори си играят с технологията от години, но все още не са внедрили никакви приложения в мащаб. Уолстрийт, например, е в челните редици на разработването на блокчейн системи, но нещата се развиват по-бавно в силно регулирана среда с вече въведени сложни системи.

Въпреки инвестираните милиарди долари, ще ви бъде трудно да намерите масово приемане на приложения извън криптовалутите. Внедряването на блокчейн в луксозни стоки ще бъде важен тест за това дали технологията има някаква полезност в мащаб, надхвърлящ първоначалния случай на употреба.

Използване на Blockchain за автентичност в дизайнерски чанти

Услугата на OTB позволява на клиентите да доближат своя смартфон, например, върху нов чифт обувки Maison Margiela Tabi, които имат вградени NFC чипове. Чипът инструктира телефона да отвори уебсайт със сертификата за автентичност на продукта, който се предоставя от Aura Blockchain Consortium, и информация за това къде са произведени обувките (Италия).

По същия начин, по-рано тази година, Loro Piana на LVMH стартира услуга, позволяваща на клиентите да сканират QR код върху етикетите на своите облекла от висок клас Gift of Kings, за да проверят дали продуктът е оригинал.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии