1 USD
1.78631 BGN
Петрол
Bitcoin
$38,164.7

Най-евтината електрическа кола в Китай струва колкото луксозна чанта (ВИДЕО)

Най-евтината електрическа кола в Китай струва колкото луксозна чанта (ВИДЕО)

В Европа без субсидиите най-достъпният вариант е Dacia Spring за малко над 20 000 евро, а в Щатите Chevrolet Bolt за 24 384 евро

Най-евтината електрическа кола, която се продава в Китай струва 3772 евро, сочи статистиката на JATO Dinamics, пише 24 часа. 

На такава цена се продават и луксозни чанти на марките Gucci и Fendi, например. 

Това е мъникът BAW Yuanbao с мощност на батерията 9 kWh. В Европа без субсидиите най-достъпният вариант е Dacia Spring за малко над 20 000 евро, а в Щатите Chevrolet Bolt за 24 384 евро

През първата половина на 2023 г. средното електрическо возило е струвало 66 864 евро в Европа и 68 023 евро в САЩ, според данни от JATO Dynamics. За разлика от това, средният електоромобил в Китай е едва 31 165 евро.

Докато американските потребители могат да избират от 51 изцяло електрически модела, а на европейците се предлагат 135, китайските купувачи има на разположение  портфолио от 235 различни коли на ток.

Ако искате да закупите електрическо превозно средство в САЩ, най-евтиният вариант струва два пъти повече от най-достъпния автомобил с двигател вътрешно горене на пазара. 

Ако искате да закупите нов електромобил в Китай, най-достъпната опция струва девет процента по-малко от най-евтиното превозно средство с двигател вътрешно горене.

Това е знак за разликата в цените, която продължава да нараства в автомобилната индустрия, казват специалистите. Докато електромобилите, които се продават в САЩ, Европа и навсякъде другаде по света, все още струват повече от тези на бензин и дизел, в Китай всеки може да си позволи електромобил.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии