1 USD
1.83905 BGN
Петрол
Bitcoin
$26,558.9

Какво общо има терминът „пране на пари“ с мафията и пералните?

Това е начин на престъпниците да оправдаят незаконно получени пари чрез смесването им с пари, спечелени от законен бизнес

Да поговорим за пране на пари. Изразът по своето същество означава, че това е начин на престъпниците да оправдаят незаконно получени пари чрез смесването им с пари, спечелени от законен бизнес.

Общоприето схващане е, че терминът „пране на пари“ произхожда от това, че италиански членове на мафията в САЩ, като Ал Капоне, са купували общи перални помещения само в брой и са ги използвали като параван, за да скрият огромните печалби от проституция, контрабандна продажба на алкохол и други престъпни дейности.

Още през 20-те години на миналия век закупуването на перални само в брой е било обичайна техника за италианската мафия за „пране“ на парите им. Но тъй като мафията придоби повече контрол в САЩ, като по този начин се трансформира в бизнес за милиарди долари, пералните просто вече не могат да обяснят своите приходи. Извинявайте, но кой пере толкова?

За мафията става ясно, че трябва да промени мащаба на своите „легитимни“ операции. Особено през 30-те години на миналия век, когато Ал Капоне е арестуван и осъден за укриване на данъци.

Пионерът на тази техника е човек на име Майер Лански – „счетоводителят на мафията“. Лански се опасява, че същата съдба ще го сполети, така вместо да купува физически бизнес, той използва швейцарски банкови сметки. Според Международното бюро за информация за пране на пари това е времето, когато „официално“ е започнало истинското „изпиране“. Използвайки концепцията за „връщане на заема“, той маскира незаконните пари като „заеми“ от чуждестранни банки, декларира ги като „приход“, когато е необходимо, и по този начин те подлежат на данъчно приспадане. Гений!

Снимка: Getty Images

Важно е да запомните, че това е ситуацията от началото на 30-те години. Терминът „пране на пари“ обаче има сравнително нов произход. Първото му използване може да бъде открито през 1961 г. в Кодекс на САЩ 1961, раздел 1956, който определя „прането на парични инструменти“. Но дори и тогава терминът не е широко използван от хората и медиите.

Терминът изглежда е популяризиран главно около Случая Уотъргейт от 1973 г., когато медиите в САЩ го използват широко.

Заключение: Въпреки че можем да бъдем 100% сигурни, че терминът не произхожда от пералните на мафията, няма реални доказателства, че е така. В края на краищата тази техника е спряна поне 40 години преди първото официално използване на термина в пресата и властите. Това, което има повече смисъл е, че терминът „пране“ е избран, защото прането на пари прави това, което подсказва името му: то „почиства“ незаконно получените пари, като ги кара да изглеждат така, сякаш са генерирани от легитимен бизнес. Това е наистина закачлива метафора за „почистване“ на „мръсни“ пари.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Земетресението в Мароко: Кристиано Роналдо отвори хотела си в Маракеш за оцелелите (СНИМКИ)

Coldplay
+6

Галерии