Най-скъпите парфюми, които си купуваме, без да подозираме, че в тях има българска роза (СНИМКИ)

Близо около 70% от световния износ на розово масло в света е от България

 

Казанлък избра новата Царица Роза в 56-ото издание на конкурса. На официална церемония короната получи Неделина Неделчева. Нейни подгласнички са Елена Николаева и Мариам Григорова.

Снимка: БГНЕС

Около празника на розите в Казанлък решихме да разгледаме българското розово масло от различен бзинес ъгъл, не просто като символ на страната. Знаете ли, че благодарение на него имаме българската следа в световноизвестните парфюми на големите марки за мода и козметика.

Най-скъпото етерично масло в света е розовото – един килограм на световните пазари струва приблизително 6 хил. евро, а страната ни е световен лидер в производството на розово масло с годишен добив от 1,5 тона.

Снимка: Министерство на земеделието

Всеизвестен факт е, че българското розово масло (извлечено от Rosa damascena) е с най-високо качество сред другите розови масла и това го прави предпочитана съставка за много известни производители на парфюми като Christian Dior, Givenchy, Lancôme, Bvlgari, Chanel, Elizabeth Arden, Kenzo, Paco Rabanne, Estee Lauder и др.

Ето някои от световноизвестните парфюми с нотка българска роза в тях:

  • Dior Addict EDP за жени – лансиран през 2002 г., този парфюм е създаден от Тиери Васер.

Това е много съблазнителен аромат с флорално-ориенталски нотки. Подхожда идеално на страстната жена, която се ръководи от инстинктите си, а не от здравия разум. Връхните му нотки включват листа от мандарина, а сърцето му разкрива портокалов цвят, жасмин и българска роза. Основните му нотки на сандалово дърво, зърна тонка и ванилия допринасят за неговата ориенталска чувственост.

Снимка: Dior Addict EDP

  • Tom Ford Noir EDP за мъже – това е чувствен и секси ориенталски аромат за съвременния неустоим мъж.

Лансиран е през 2012 г., а носът зад аромата е Оливър Гилотин. Това е парфюм, базиран на контрасти – отваря се с лек бергамот, който е изтласкан от свеж изблик на подправки и цветя. Българската роза в аромата му придава малко женствена нотка, а базовите нотки на кехлибар, пачули и ветивер връщат мъжествеността на парфюма.

Снимка: Tom Ford Noir Perfume EDP

 
  • Guerlain Idylle EDP за жени – този романтичен флорален парфюм е лансиран през 2009 г. и негов създател е Тиери Васер.

Парфюмът е неустоима комбинация от българска роза и малина във върха, която отстъпва място на флоралното си сърце от жасмин, момина сълза, лилия и божур. Базовите му нотки включват мускус и пачули – те придават на аромата неговата чувственост.

Снимка: Guerlain Idylle EDP

  • Bvlgari Omnia Amethyste EDT за жени – този аромат е създаден от Алберто Морилас и е лансиран през 2007 г.

Връхните му нотки включват свежи зелени нотки. Този елегантен парфюм дължи своята изтънченост на деликатните сърдечни нотки на българска роза и ирис, а дървесните базови нотки допринасят за неговата дълбочина.

Снимка: Bvlgari Omnia Amethyste EDT

Според БНР българското розово масло е основен компонент в едни от най-скъпите парфюми – Just Pink на Роберто Кавали, 5-th Аvenue на Елизабет Арден, Sity Glam на Armani и др.

Например Imperial Majesty на Клайв Кристиан от 500 мл струва 200 000 евро. Една капка от парфюма съдържа розова есенция, получена от дестилирането на 170 розови цвята.

Снимка: iStock

България е един от най-големите производители и износители на натурално розово масло и розово абсолю (около 70% от световния износ), казва fragrances.bg. 

През 2022 г.  един килограм български розов цвят се изкупуваше за около 2,50 лв. За сравнение 1 кг розово масло струваше над 5000 долара.

Изкопната цена през изминалата 2023 г. за килограм розов цвят започваше от около 3,20 лв. до 3,60 лв. за килограм.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст