1 USD
1.84617 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,187.5

КСБ: Спадът в произведената строителна продукция продължава с нови 8,2%

БГ Бизнес

422 фирми са прекратили дейността си

Започналият през 2021 г. спад в произведената строителна продукция продължава, а работата на фирмите намалява с още 8,2 на сто за първите 9 месеца на 2022 г. спрямо същия период на 2021 г. Това сочи икономическият отчет на Камарата на строителите в България за деветмесечието на 2022 г.

По предварителни данни на НСИ, цитирани от КСБ, произведената през деветмесечието на м.г. строителна продукция е на обща стойност 10, 6 млрд. лв. като от нея за 6 милиарда лв. е сградното строителство (жилищно и нежилищно), а останалите 4,6 млрд. лв. е инженерното (ВиК, жп, пътна, енергийна инфраструктура). За сравнение - за деветмесечието на 2020 г., след която започва спадът в бранша, продукцията е била за над 4 млрд. лв. повече или общо за 14,8 млрд. лв.

422 строителни компании са прекратили дейността си през последната година, става ясно още от отчета. Фирмите не са подновили вписването си в поддържания от КСБ Централен професионален регистъра на строителя, чрез който се дава право на компаниите от сектора да изграждат обекти над 100 кв. м. Така на пазара у нас по последни официални данни от декември остават 6247 регистрирани български юридически лица и 55 чуждестранни.

В резултат на влошената среда за бизнеса, общият брой на сключените договори в сектор „Строителство“ е намалял с 15,2 на сто, а стойността им е с 20 на сто по-ниска, показва още анализът на КСБ за деветмесечието на м.г. Намалели са и чуждестранните инвестиции в строителния сектор. По предварителни данни на БНБ, преките чуждестранни инвестиции за периода са с отрицателна стойност и възлизат на – 58,2 млн. евро, като спрямо същия период на миналата година са намалели с 33,7 млн. евро /137,6 %/.

„Данните са изключително тревожни, при това не отчитат реалната инфлация. Те са резултат от липсата на навременна и работеща индексация по договорите с публични възложители, а никой не поставя под съмнение скока в цените на строителните материали“, коментира председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев. „Да, последното служебно правителство прие методика, но липсата на единни указания за прилагането й позволява разностранни интерпретации от отделни възложители. Необходимо да се предвидят средства в бюджета за индексация и да се изработят единни указания за прилагане на методиката, за да стане тя работеща“, добави той.

Въпреки негативните тенденции, в края на миналата година КСБ е сключила със синдикатите нов отраслов колективен трудов договор за ново увеличение на минималната работна заплата в строителството. Постигнато е споразумение за увеличаване на коефициента, който се добавя към минималната за страната работна заплата  - до декември м.г. той беше 1,25, а вече е 1,40. С по-добрите условия на труд компаниите целят да задържат подготвените си кадри, които са и най-важната инвестиция за предприемачите.

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии