1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Консумираме евтин мед от Украйна и Китай, представян за български

БГ Бизнес

Българинът яде 400 грама мед годишно, гъркът- килограм и нещо, казва доц. Юлиян Станчев

В наредбата за изискванията към пчелния мед, предназначен за консумация вече е записано, че на етикетите върху меда задължително ще се посочва държавата, където е добит продуктът, за да няма заблуда за потребителите. Целта на изричното изискване страната на произход да се посочва на етикета е да се защитят здравето и правата на потребителите. 

"Това отдавна трябваше да се направи. Досега на етикета се посочваше дали е произведен в ЕС или извън ЕС. На етикетите обаче трябва да бъде посочена коя точно държава е произвела меда", обяви пред businessnovinite.bg доц. Юлиян Станчев, председател на Областния пчеларски съюз в Плевен.

По думите му това се налага, защото досега много родни производители смесвали българския мед с вносен или с глюкозно-фруктозен сироп. Мешат някакви неща, слагат етикет- Произведено в ЕС и пускат на пазара. Няма достатъчно контрол и всеки може да прави каквото си иска. Това важи са големите производители, при малките няма този проблем, казва Станчев.

Снимка: istockphoto.com

Според него България произвежда мед в пъти повече, отколкото консумира. Ние произвеждаме 10-12 хиляди тона годишно, а консумираме едва 3 хиляди тона. Това означава, че всеки българин яде само по 400 грама мед на година, което е крайно малко. Гърците консумират над 1 кг мед, казва експертът.

"Причината да внасяме мед, въпреки че консумираме малко и изнасяме повече родна продукция е, че медът от чужбина е по-евтин. Има борсова цена и тя е около 2,50 лева на килограм мед. Килограм български мед е около 8-10 лева. Така наши производители предпочитат да внесат мед от Украйна и Китай и да го смесят с български, защото им излизя по-евтино", обясни председателят на Областния пчеларски съюз.

Пчелари споделят, че медът-менте може да е опасен, заради наличието на високо съдържание на глюкозен сироп и други вещества. При редовна консумация може да причини диабет, хипертония, висок холестерол, проблеми със сърцето и други. 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии