1 USD
1.79533 BGN
Петрол
83.36 $/барел
Bitcoin
$24,012.8

Революция: Пускат на пазара лабораторно отгледано месо

Свят

САЩ обявиха, че консумацията на този вид храна е безвредна за човека

Правителството на САЩ разчисти пътя за американците да могат да ядат лабораторно отгледано месо, след като властите обявиха, че този тип продукти са безопасни за консумация от човека, пише The Guardian.

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) ще позволи на калифорнийска компания, наречена Upside Foods, да вземе живи клетки от пилета и след това да ги отглежда в контролирана лабораторна среда, за да произведе месен продукт, който не включва клане на животни.

FDA заяви, че е готова да дискутира иновацията и с други фирми, които искат да работят по този начин включително компании, които искат да отглеждат морски дарове от клетките на морския живот.

„Светът преживява хранителна революция и администрацията по храните и лекарствата на САЩ се ангажира да подкрепя иновациите в доставките на храни“, каза Робърт Калиф, комисар на FDA.

Тъй като в момента Сингапур е единствената страна, в която отглежданите в лаборатория месни продукти се продават законно на потребителите, одобрението на САЩ може да отвори вратите към нов пазар на храни, който според поддръжниците, е по-ефективен и екологичен от традиционното животновъдство.

Upside Foods, която преди беше известна като Memphis Meats, събира клетки от животински тъкани и след това отглежда ядливо месо в биореактори. Компанията каза, че отгледаното месо е идентично с конвенционално отгледаното месо.

Ще отнеме няколко месеца докато лабораторно отглежданото месо се появи в американските супермаркети – всеки продукт ще трябва да бъде одобрен от регулаторите и Upside Foods все трябва да получи съгласието на Министерството на земеделието на САЩ за своето начинание.

Също така не е сигурно как потребителите ще реагират на перспективата за месо от лаборатория. Новото поколение заместители на месо на растителна основа, като Impossible Burger, бяха възхвалявани от мнозина, но не направиха революция в сектора.

Има повече от 150 компании за култивирано месо по света, подкрепени от няколко милиарда долара инвестиции, според Good Food Institute.

Превръщането на храната в по-устойчива е основен фокус на преговорите за климата, които скоро ще приключат в Египет. Глобалното производство на храна е отговорно за една трета от всички изгарящи планетата газове, отделяни от човешката дейност, като отглеждането на животни за месо е отговорно за по-голямата част от този дял. 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии