1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$65,653.5

КНСБ: В някои професии жените получават с 30% по-ниски заплати от мъжете

КНСБ: В някои професии жените получават с 30% по-ниски заплати от мъжете

Висше образование имат 40% от младите жени и 28% от младите мъже

Жените в България получават средно с 12,6% по-ниски заплати от мъжете, но в редица икономически дейности разликите във възнагражденията са много по-големи, сочат данните на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

Над 40% от жените на възраст от 25 до 34 години в България имат висше образование, при 28% сто висшисти сред мъжете в същата възрастова група. 

Всеки четвърти депутат в 49-ото Народно събрание е жена, а политиката у нас се възприема като предимно „мъжка“ професия, отбелязват още от синдиката.

В някои сфери жените получават с 30 процента по-ниски заплати от мъжете, например „Финанси и застраховане“, каза заместник-директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Виолета Иванова.

Има и дейности, например строителството, в които жените получават с 16% по-високо възнаграждение от мъжете, тъй като в този отрасъл са на позиции за по-квалифицирани кадри като инженери и проектанти. Сферите с най-много работещи жени са търговията, преработващата промишленост, здравеопазването и образованието. Заетостта на мъжете доминира в две от трите най-високо платени икономически дейности: „Производство и разпределение на електрическа и топлоенергия“ и „Създаване и разпространение на информация“. 

Наетите жени преобладават в най-ниско платените дейности като „Хотелиерство и ресторантьорство”. 

От КНСБ обявиха, че след местните избори през 2023-а година жените-кметове са 13 на сто, а общинските съветници - малко под 30 процента. В България жените на мениджърски позиции са по-слабо представени - те са 45 процента. Дамите в бордовете на най-големите компании, регистрирани на фондовите борси в Европейския съюз, са средно 34 на сто, а у нас - 18 процента.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии