1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Топ 5: Цитати на жени в българския бизнес, които ни вдъхновяват

Финанси

Представяме ви 5 българки, които не се страхуват да правят бизнес

Тези български момичета бяха част от поредицата "Жените на България" през последната година и не спират да ни вдъхновяват! 

„Аз съм огнена натура и влагам емоция и страст във всичко, което правя. Захвана ли се с нещо, ще си поставя за цел да бъде най-добрата“

Снимка: Ралица Ценова, личен архив
Ралица Ценова е директор „Продажби“ в Home2U. 

Снимка: Евгений Милов

Първите си стъпки като брокер прави, докато учи архитектура. Този период от живота й застъпва световната икономическата криза през 2008 г., която се отрази негативно на много бизнеси. Последици тогава търпи и баща й, който развива дейност в един от най-засегнатите браншове – строителния.

ЦИТАТ:
Балансът се появява естествено – не е нужно да го търсим. Ако сме отдадени на това, което правим, можем да преодоляваме предизвикателствата.“

Снимка: Коника Минолта
Тя е част от глобална компания със 150-годишна история с фокус върху печатните процеси и корпоративните документи. Дигитализацията обаче е тук и тя вярва, че печатът и технологиите не си противоречат, напротив, могат да се допълват взаимно. 

Тя има свобода да взима решения и се старае непрестанно, за да развива и надгражда постигнатите успехи. Казва, че учи през целия си живот и се стреми винаги да бъде по-добра. За нея работата е удоволствие, въпреки всички лишения, които е понесла.

Снимка: Евгений Милов

Професионалният път на Елена в IT сектора започва преди близо две десетилетия. Годината е 2005-а, когато получава съобщение от нейна приятелка, че японската компания Konica Minolta търси регионален мениджър за България.

ЦИТАТ:
„Майчинството ме промени. Станах по-тревожна, по-параноична, но като цяло се старая да гледам на живота от хубавата му страна. Не си спомням как съм живяла без деца, то ми е като бяло петно.

Снимка: Снимки: Личен архив
Художник, автор на книга и майка на три деца. Разказва за майчинството по хумористичен, но и реалистичен начин. Говори с думи и най-вече с илюстрации. Леко е плаха в изказа си, но е смела, когато рисува. Успява да се надсмее на себе си, защото знае, че перфектен родител просто няма.

Снимка: Личен архив
В собствените си карикатури обаче не е усмихната и няма отговор защо. Всъщност е позитивен човек, гледа на живота от хубавата му страна и носи уникален заряд в себе си. Споделя, че да бъдеш майка е истинско предизвикателство, но и роля, която всяка жена избира сама.

„Вярвах, че ще ходя с токчета, ще нося костюм и ще работя до 17 ч. Е, ходя на високи обувки и съм с костюм в залата, но понякога работя и до 5 сутринта“

Снимка: Евгений Милов
Помните ли Али Макбийл - aдвокатката, в която се превъплъщава актрисата Калиста Флокхарт в един от най-хитовите сериали от края на 90-те. Али е млада, красива и добра в кариерата си, и може би всички, които помним сериала, тайно сме си представяли, че ще бъдем като нея.

Снимка: Калина Михайлова, личен архив
Животът на Али, макар и да е просто сценарий, събужда интерес към юридическата професия у Калина, която гледа сериала като дете и мечтае за големи дела в съдебната зала.

Днес, 25 години след първите епизоди, Калина Михайлова е също млада, много красива и ни кани в частната си кантора. Тя е адвокат и се развива повече от успешно, въпреки че представата ѝ за професията се разбива на парчета.

„Дамите избират сами подходящите чанти и книги. Книгата те намира в подходящото време, а жените избират онова, което изразява душата им най-добре към момента.

С Жаки обаче се намерихме случайно. Уж! Че нали не вярвам в случайности. Събраха ни книгите и чантите на Пролетния панаир на книгата в София.
 Тя имаше щанд, на който бяха изложени аксесоарите, които прави сама. Жаки работи в IT компания, но в малкото си свободно време твори – прави елегантни дамски чанти, върху които има цитати от книги.

Дръзко и нестандартно – така определя тя By Jackline - начинанието, с което вдъхва живот на любимите си издания. Преди четири години то й се е струвало невъзможно, тъй като не е вярвала достатъчно в себе си.  Изпитвала е също страхове, че хората няма да харесат това, което прави.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии