1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Какво означава спирането на ТЕЦ "Марица Изток 3"?

Какво означава спирането на ТЕЦ "Марица Изток 3"?

Енергията от ВЕИ все по-осезаемо измества въглищата

Една от най-големите въглищни електроцентрали в България - ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" спира работа или поне няма да работи постоянно. Тя ще заработи за свободния пазар на ток, след като на 21 февруари 2024 г. изтече договорът ѝ с държавната "Национална електрическа компания" за изкупуване на произвежданата електроенергия. 

Какво означава това за енергетиката у нас? Спирането на централата няма да окаже влияние върху родната енергетика. Ние имаме достатъчно производства, за да консумираме евтина енергия. Въглищните централи произвеждат скъпа продукция", коментира пред businessnovinite.bg енергетикът Иван Хиновски. 

По думите му въглищните централи може да затворят за постоянно още следващата година. Те произвеждат най-скъпата енергия, дори газовите централи дават по-евтина продукция, добави той. Според него с темпото и количествата, с които въглищните централи даваха до момента енергия за страната, нямат бъдеще, тъй като непрекъснато излизат нови и нови технологии.

Снимка: ТЕЦ "Марица изток 3"

В ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" са заети около 400 души. Съвместно с министерствата на енергетиката и на труда се изготват програми за тяхната преквалификация в други дейости. 

Централата е заявила няколко амбициозни проекта, които търсят финансиране от Плана за възстановяване и устойчивост за над 1.3 млрд. лв. Сред тях са фотоволтаични централи с батерии за съхранение,  инсталация за производство на енергия от отпадъци, декарбонизация на централата чрез инсталация за улавяне на въглероден диоксид и оползотворяване, както и иновативно съоръжение с капацитет от 100 MW за дългосрочно съхранение на енергия.

Миньорите от "Мини Марица Изток" са силно обезпокоени от спирането на работата на частната централа, което съществено свива търсенето на въглища. Рудник "Трояново 3" досега е работел основно за доставките на въглища за тази централа.

Държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" също работи с намален капацитет, а през юни и тя излиза на свободния пазар. Държавната топлоцентрала, в която работят над 2000 души, произвежда най-скъпия ток в страната и трудно ще може да го реализира на борсата. В момента тя продава ток на регулирания пазар за домакинствата, на който КЕВР определя цените.

Директорът на Електроенергийния системен оператор Ангелин Цачев обяви, че производството на електроенергия от въглищните централи спрямо 2022 г., когато беше големият бум, е паднало приблизително с 40%. За сметка на това производството на ток от ВЕИ е в сериозен подем.

По думите му само за първите месеци на тази година има над 200% ръст от соларните централи, директно присъединени към преносната мрежа, а до края на годината се очаква да се присъединят още между 800 и 1000 мегавата централи от ВЕИ.

От Центъра за изследване на демокрацията наскоро обявиха, че както синдикалистите, така и държавата удобно пропуска да спомене, че всяка държавна подкрепа за въглищните централи следва да бъде прекратена след 1 януари 2025 г. След тази дата всички субсидии за електрогенериращи мощности с интензитет от над 550 грама на кВтч произведена електроенергия, т.е. всички български ТЕЦ-ове на въглища биха представлявали нерегламентирана държавна помощ според европейското право. И никакви политически формулировки няма да променят тази реалност, която българските институции са договорили на европейско равнище, категорични са от центъра.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии