1 USD
1.81482 BGN
Петрол
Bitcoin
$42,312.8

Въглищните централи на Ковачки не платили 24 млн. лв. данъци и осигуровки

Въглищните централи на Ковачки не платили 24 млн. лв. данъци и осигуровки

Задълженията са отписани по давност, казват от „Грийнпийс“ – България

 

Фирми, свързани с ТЕЦ-овете на бизнесмена Христо Ковачки, са ощетили държавния бюджет с близо 24 млн. лева. Това са неплатени задължения за данъци и осигуровки, които държавата няма да си събере, защото срокът за това вече е изтекъл към началото на октомври 2023 г. Прави впечатление, че сумата на неплатените задължения с изтекла давност нараства значително за последните три години – към края на 2020 г. те бяха 10 млн. лева. 

Това става ясно от отговора, който Националната агенция за приходите (НАП) предостави след запитване на „Грийнпийс“ – България по Закона за достъп до информация. Организацията поиска данни за задълженията на 19 дружества, свързвани с енергийния бизнесмен Христо Ковачки – осем мини за добив на въглища и единайсет въглищни централи и топлофикации. 

Сред тези дружества са някои от най-старите и замърсяващи предприятия в българската енергетика: ТЕЦ „Брикел“ в Гълъбово, ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград, ТЕЦ „Република“ в Перник, ТЕЦ „Бобов дол“ в Големо село, които регулярно обгазяват съседните населени места със серен диоксид и прах. 

Приходите, които държавата получава от данъци и осигуровки, покриват голяма част от публичните разходи като пенсии, здравеопазване и социални помощи. Те гарантират функционирането на държавата, услугите за гражданите ѝ и поддръжката на средата, в която всички живеем. 

„Когато някой не плаща дължимите данъци и осигуровки, сметката плаща цялото общество. Тази измерима финансова цена е само добавка към трудно измеримите щети от замърсяването, на което са изложени местните хора под комините на архаични и лошо поддържани инсталации със съмнителни пречиствателни съоръжения. Това е възможно с дългогодишното съдействие на редица български институции, които не успяват да защитят правото на гражданите да дишат чист въздух, нито да предотвратят корупционни практики”, коментира Десислава Микова, координатор на кампанията „Климат и енергия“ в „Грийнпийс“ – България.

Опростените задължения са на сметката на шест от компаниите във Въглищната империя. От НАП не уточняват кои точно с аргумента, че така опазват данъчната и осигурителната информация за конкретните фирми. 

През последната година 17 компании на Ковачки са натрупали просрочени задължения към НАП в размер на 7,7 млн. лв. Сред тях са тецовете „Брикел“, „Бобов дол“ и „Марица 3“, топлофикациите във Велико Търново, Враца, Габрово, Плевен, Сливен, както и търговецът на ток „Гранд енерджи дистрибюшън“, срещу който тече съдебно дело за обявяване в несъстоятелност. 

В периода от 01.07.2022 г. до 02.10.2023 г. от НАП са събрали 38 млн. лв. по процедури за погасяване на просрочените задължения на мини и тецове на Ковачки.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии