Какво казва Исландия за четиридневната работна седмица?
Страната прие този начин на работа и вече има резултати
Ето за какво да внимаваме, когато четем етикета
Потребителите рядко отдаваме голямо значение на етикета на храните, но всъщност той ти дава много полезна информация, която ни е нужна, особено, ако искаме да се храним здравословно.
Каква информация всъщност съдържа етикетът:
Когато разглеждате етикета с хранителните данни, първо погледнете броя на порциите в опаковката (порции в една опаковка) и размера на порцията. Имайте предвид, че посоченото в описанието количество отразява една стандартна порция. То не е препоръка колко трябва да изядете или изпиете.
Етикетите за хранителни стойности най-често са изобразени като панел или таблица на гърба или отстрани на опаковката. Този тип етикети включва информация за енергията (kJ/kcal), мазнините, наситените мастни киселини (може да пише и количество на транс мазнините), въглехидратите, захарите, протеините и солта в продукта. Може също така да съдържа и допълнителна информация за определени хранителни вещества, например фибри. Цялата хранителна информация се отнася за 100 грама от продукта, а понякога и за порция.
Важно е да разберете, че всички количества хранителни вещества, посочени на етикета, включително броя на калориите, се отнасят за размера на порцията, а не за цялата опаковка, казва диетологът д-р Ангелина Недялкова. Затова прочетете внимателно какъв е размерът на порцията и най-вече колко порции има в опаковката. Така разбирате дали да консумирате ½ порция, 1 порция или повече. Например, една стандартна порция чипс е 30г. Ако изядете един пакет от 100г обаче, това са малко повече от 3 порции и съдържат три пъти повече от калориите и хранителните вещества в описанието.
Ориентирът за това дали дадена храна е с високо съдържание на мазнини, наситени мазнини, сол, захар или не, е следният:
Общо количество мазнини
Високо съдържание: повече от 17,5г мазнини на 100г
Ниско съдържание: 3г мазнини или по-малко на 100г
Наситените мазнини
Високо съдържание: повече от 5г наситени мазнини на 100г
Ниско съдържание: 1,5г наситени мазнини или по-малко на 100г
Захари
Високовъглехидратни: повече от 22,5г общи захари на 100г
Нисковъглехидратни: 5г общи захари или по-малко на 100г
Сол
Високо съдържание на сол: повече от 1,5г сол на 100г (или 0,6г натрий)
Ниско съдържание на сол: 0,3г сол или по-малко на 100г (или 0,1г натрий)
Страната прие този начин на работа и вече има резултати
Решението идва след провал на преговорите с управляващите в Пекин
Пътниците, които искат да резервират място в P3, могат да направят това предварително