1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$65,653.5

От японски до иврит в механата: Как близо 10% от населението на Банско станаха дигитални номади (ВИДЕО)

От японски до иврит в механата: Как близо 10% от населението на Банско станаха дигитални номади (ВИДЕО)

Това изглежда донякъде странно, защото проучванията показват, че дигиталните номади обикновено предпочитат крайбрежните градове

Разположен живописно в подножието на Пирин планина, Банско бавно, тихо и методично се превърна в един от най-важните центрове за работа от разстояние в света през последните години.

В края на миналата година дори BBC публикува статия, специално посветена на развиващата се инфраструктура на малкото българско градче, което привлича дигитални номади от цял свят.

Снимка: Евгений Милов

„В момента 10% от хората, които живеят в Банско са дигитални номади. Това е велико постижение“, каза за bTV Бизнес Новините Емил Шекерджийски, собственик на коуъркинг пространство в града.

Населението на града е около 10 000 души, като предприемачите със свободни професии изпълват пространството с разговори на езици от иврит до японски. Търсачите на приключения са толкова много, че дори в града се сформира ежегоден фестивал на дигиталния номадски живот Bansko Nomad Fest.

Според онлайн ресурса Nomad List, градът е „най-постоянно нарастващият център за работа от разстояние“ в света през последните пет години. От 2018 г. той е нараснал с 231%, повече от Варшава, Мадрид и любимия на технологичните медии Талин.

Това изглежда донякъде странно, защото проучванията показват, че дигиталните номади обикновено предпочитат крайбрежните градове (Лисабон, Барселона), островите и плажните дестинации (Мадейра, Канарските острови, Бали). И така, защо все повече хора се насочват към малък вътрешнопланински курорт в България?

Историята започва с Матиас Цайтлер, немски предприемач, който идва в Банско през 2016 г., докато проучва места за създаване на коуъркинг пространство. Цайтлер е привлечен от естествената красота на района и неговите практически предимства: бърз Wi-Fi, достъпни разходи за живот и ниски данъци – които, само с 10% лични и корпоративни, са сред най-ниските в Европа.

„Дойдохме тук през лятото с няколко приятели, наехме къща и решихме, че това може да е добро място за наша база“, каза Цайтлер. През 2016 г. той отвори първото коуъркинг пространство в града, Coworking Bansko, което се разрасна бързо, а през 2020 г. стартира Bansko Nomad Fest, чиито 729 налични билета бяха разпродадени за броени дни.

Снимка: Pexels

„Ние много пъти искахме да влезем в Банско, но не искахме да се конкурираме с тях (Coworking Bansko), защото те са го създали и затова най-логично беше да ги купим, да им оставим малък дял и да го надградим с допълнителни услуги“, казва Емил Шекерджийски, създател на Networking Premium Coworking, който наскоро постави компанията си в списъка на онези, които оперират в малкото градче.

Банско вече е дом на повече от 300 дистанционни работници всеки месец, като населението нараства по време на ски сезона. Въпреки че прекарването на сутринта на пистите и работата до обяд със сигурност е част от привлекателността, Банско отговаря и на други изисквания. След като снеговете се стопят, горите, тюркоазените езера и скалистите върхове на съседния Национален парк Пирин, включен в списъка на ЮНЕСКО, предлагат изобилие от възможности за отдих на открито, от пешеходен туризъм до колоездене и конна езда.

Имотите са евтини за западните стандарти и въпреки че цените растат, те остават достъпни – апартамент с една спалня струва 40 000-70 000 евро. (Всеки може да си купи апартамент в България, но само жителите могат да купуват земя.) Месечният наем също е сравнително евтин (апартаментите с една спалня струват 300-500 евро).

Снимка: Банско

Според Ели Цонева, местен брокер на имоти в Plus Property, цитирана от BBC, номадите правят около 5% от продажбите в Банско, като други чуждестранни инвеститори доминират пазара.

Що се отнася до Цайтлер, той преследва собствената си мечта: трансформира огромен, изоставен хотел от комунистическата ера в близката гора в най-доброто обществено жилищно пространство за дигитални номади. С 200 жилища, лоби на много нива, плувен басейн и панорамни гледки, проектът ще бъде продължен от Емил, който казва, че бъдещето на споделените пространства за работа са споделените пространства и за живот и партита, както е в Банско.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии