1 USD
1.86821 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,617.1

Банкер предлага патентен данък в борба със сивата икономика

С приетия дефицит трябва да бъде дисциплинирани, казва Левон Хампарцумян

"Този бюджет, ще покрие параметрите за 3% дефицит, но трябва да бъдем дисциплинирани. Бюджета е хипотеза, ако не успееш да събереш, харчиш по-малко и пак ще събереш", каза финансистът Левон Хампарцумян в предаването "Тази сутрин" по bTV.

Според него мерките за събираемост, по банков път, което приеха депутатите в бюджета за фирми с над 100 служители, са добро намерение, но ще се види как ще се осъществи, защото от другата страна според финансиста ще има съпротива.

"Вместо да гоним бизнеси с апарати и ДДС, по-добре е да се измисли друго решение, като патентен данък например, би могло нещо да се направи, но това явно не е работа за бюджет за 6 месеца, сега се търсят  мерки за по-бързи резултати", каза Хампарцумян.

Друга промяна, която приеха депутатите късно снощи на 20-часовото заседание е да се разкрива банковата тайна по искане на директора на НАП, ако това е поискано от публичен изпълнител.

"Това е стар спор, всякакви служби искат да имат неорганичен достъп към финансовата информация за фирми и индивиди, банките съответно се съпротивляват и това е спор, който няма да се разреши и се търсят разумни компромиси. Представете си, ако финансовите данни попадат при недоброжелатели и от тази гледна точка трябва да бъдем внимателни да не дадем прекалено лесен достъп", смята финансистът.

Според него бюджета не се бори с инфлацията, създава се условия икономиката да се бори с нея. Най-добрия начин е да произвеждат повече стоки и услуги.

Имаме доходно неравенство, което расте с годините. Това нещо трбва да се адресира. Не бива да се правят нещата на парче, каза той.

Финансистът е категоричен, че трябва да се стремим към бюджети без дефицит, като според него този за следващата година или ще бъде с подобен дефицит или с малко по-намален от предишния.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии