Сам Банкман плаща на адвокатите си с незаконно присвоени средства от FTX

Свят

През октомври бившият крипто бос ще се изправи пред осем наказателни обвинения

Сам Банкман-Фрид плаща на своите адвокати по наказателни дела с милиони долари, присвоени от FTX, според жалба, подадена от компанията.

Крипто борсата се срина миналия ноември, след като доклад на CoinDesk подтикна клиентите да изтеглят депозитите си, но FTX не разполагаше с достатъчно пари, за да отговори на търсенето – отчасти поради щедрото харчене на ръководители.

Банкман-Фрид предаде ролята на главен изпълнителен директор на адвокат Джон Рей, който след това въведе FTX в процедура по фалит по глава 11.

И сега Сам живее под домашен арест в дома на родителите си в Калифорния, преди процесът на 2 октомври, който ще го изправи пред осем наказателни обвинения - включително измама с ценни книжа и пране на пари. За момента той не се признава за виновен.

Тъй като основателят на FTX загуби голяма част от състоянието си, бяха повдигнати въпроси за това как той е финансирал защитата си.

Forbes съобщи през март, че Банкман-Фрид е получил парите от баща си, професора от Станфорд Джо Банкман, след като му е подарил 10 милиона долара от компанията.

Това е, което адвокатите на FTX сега твърдят обаче е съвсем друго. В жалбата се казва, че Сам е прехвърлил 10 милиона долара от борсова сметка на FTX в такава на свое име и след това е дал същата сума на FTX сметката на баща си.

„Според информацията и вярванията бащата на Банкман-Фрид е използвал този „подарък“, за да финансира наказателната защита на сина си“, се казва в съдебния документ.

Около две трети от парите са били преведени в банковите сметки на баща му, но един милион долара в неговата FTX сметка е изчезнал поради крипто загуби, според жалбата.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст